L&F: Sådan arbejdede vi med vækstplanen

»Vi har talt med alle, der gad lytte til os,«, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer. Han betegner vækstplanen for fødevarer som et politisk gennembrud for landbruget og for L&Fs lobbyarbejde.

Sidste uges vækstplan for fødevarer markerer et vendepunkt og et politisk gennembrud for landbruget.

Det mener Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

»Inden vækstaftalen blev lavet, har det i årevis været sådan, at hver gang, der skulle laves noget om landbruget, så handlede det om afgifter eller begrænsninger på produktion og udvikling. Nu har vi fået vendt skuden, det er meget glædeligt,« siger han.

Aftalen er indgået mellem SR-regeringen og Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Men bag kulisserne har Landbrug & Fødevarer udført et intenst lobbyarbejde, som har været med til at bane vejen for vækstaftalen.

Mere kød, mælk og korn

Baggrunden for det intense forløb er den første vækstpakke for fødevarer, som regeringen fremlagde i december.

Her stod det hurtigt klart for Landbrug & Fødevarer, at planen nok gjorde livet lidt lettere for fødevarevirksomhederne, men at den manglede klare forbedringer for primærlandbruget.

»Der manglede nogle signaler og forslag til, hvordan vi øger råvaregrundlaget i Danmark. Nogle bud på, hvordan vi får mere kød, mælk og korn - de råvarer, der er basis for arbejdspladser, eksport og valutaindtjening. Det er det budskab, vores efterfølgende lobbyindsats er gået på,« siger Lars Hvidtfeldt.

Han vil ikke gå i detaljer med det lobbyarbejde, der fulgte, men den overordnede proces kan beskrives ganske enkelt, forklarer Hvidtfeldt.

Kontakter og alliancer

»Vi har talt med alle, der gad høre på os: Med politikere fra stort set alle partier, med ordførere, med ministre og embedsmænd. Og vi har trukket på vores alliancer.«

Et eksempel på det er, da L&Fs formand Martin Merrild sammen med NNF og 3F skrev til regeringen og opfordrede til at få sat skub i arbejdet med en ny miljøregulering, netop for at styrke det råvaregrundlag, der er fundamentet for job- og eksportmuligheder

»Vi har kort sagt gjort det, man gør som interesseorganisation: Rettet henvendelser, informeret, kommunikeret og dokumenteret vore synspunkter. Og håbet, der var nogen, der havde lyst til at lytte til dem og måske tage dem til sig,« siger Lars Hvidtfeldt.

Lyttede til landbruget

Og der blev lyttet: I sidste uge kom vækstplanen, som tager hul en lang række af de problemer, landbruget har døjet allermest med i årevis:

Der er klare løfter om en ny, målrettet miljøregulering, vandløbene skal fortsat vedligeholdes, så de afleder vand, halvdelen af de forhadte randzoner fjernes, m.m.m.

Og selvom pakken både skal følges op og stå sin prøve i virkelighedens verden, er de positive hensigtserklæringer så overbevisende, at Lars Hvidtfeldt tør tale om et gennembrud.

»Det her er et klart signal fra regeringen og Folketinget om, at landbrugs- og fødevareerhvervet er et vigtigt erhverv for Danmark. Et erhverv, som vi skal tage hånd om og som der er udviklingsmuligheder i,« siger Lars Hvidtfeldt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle