L&F: Svineproducenter skal have hjælp af EU

Ruslandskrisen har gjort svineproducenter til gidsler i et storpolitisk spil - Landbrug & Fødevarer efterlyser EU-støtte til privat oplagring af svinekød.

Landbrug & Fødevarer vil have EU-Kommissionen til at etablere en støtteordning til privat oplagring af svinekød. Det skal tage presset af markedet, hvor prisfaldene på svinekød er dramatiske på grund af handelskonflikten mellem Rusland og EU.

Ruslandskrisen koster ifølge nye beregninger fra Landbrug & Fødevarer svineproducenterne svimlende 4 mia. kroner i indtægtstab alene i 2014. Og eftersom krisen er skabt af politikerne, bør EU også tage ansvar for konsekvenserne, mener Landbrug & Fødevarer.

»Det er ikke rimeligt, at landmænd og virksomheder skal bære de store negative økonomiske konsekvenser af en konflikt, de uforskyldt er blevet gidsler i,« skriver Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, i et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt, hvor han beder om hendes opbakning overfor EU.

Afgrænset periode

Fødevareminister Dan Jørgensen afviser ikke en tidsbegrænset støtteordning til privat oplagring, og i NaturErhvervstyrelsen er man så småt gået i gang med at forberede sig på de administrative opgaver, der følger, hvis EU-Kommissionen beslutter sig for en støtteordning til privat oplagring. Men ingen ved, om detbliver udfaldet.

»Vi aner ikke, om ordningen kommer eller ikke kommer. Men hvis det sker, vil vi hurtigt kunne komme i gang, for vi har jerfaringer fra tidligere, vi kan trække på,« siger fuldmægtig Niels Schnedler-Sørensen, NaturErhvervstyrelsen.

Virker efter hensigten

Sidste gang EU gik ind og støttede privat oplagring af svinekød var i 2011 på tysk foranledning, og ifølge chefkonsulent Erik Kam, Landbrug & Fødevarer, er der erfaring for, at oplagring virker efter hensigten.

»Princippet er, at kommissionen tegner kontrakter med slagterier og eksportører. De modtager støtte til at dække udgifterne til lagring og de lægger de ferske varer med højst 10 dage gamle ferske produkter på lager i perioder af op til fem måneder. Det har som regel en helt umiddelbar positiv effekt på priserne, når man tager en pukkel af kød fra markedet,« siger Erik Kam.

Han håber på en afklaring, så en eventuel støtteordning vil kunne træde i kraft i november-december, hvor priserne traditionelt er for nedadgående.

»Så kunne man lagre det ud i løbet af forsommeren, hvor markedet normalt er robust.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle