Af chefkonsulent Niels Ole Nielsen, Landbrug & Fødevarer

Efter 31 år er mælkekvoterne nu ophørt. Månederne op til denne historiske begivenhed har været turbulente. Markedet startede meget lavt i januar for derefter at stige kraftigt i løbet af februar bl.a. som konsekvens af rygterne om tørke i New Zealand. Derefter faldt det igen i marts, da det blev klart, at tørken alligevel ikke blev så alvorlig. Mange af de store købere er forsvundet fra markedet, og spørgsmålet er, om de allerede har fået dækket deres behov eller forventer, at der vil komme en enorm stigning i EU-produktionen af mælk i 2. kvartal. De fleste er overbeviste om, at produktionen vil gå op, men med hvor meget?

Som forberedelse til mælkekvoternes ophør har mejerierne investeret i ekstra kapacitet især i Nord- og Vesteuropa, der i forvejen er de mest intensive mejeriproduktionsområder i EU. Muligheden for en udvidelse af den globale efterspørgsel efter mejeriprodukter har været en vigtig drivkraft og har fået de fleste mejerier til at udvide kapaciteten i stedet for at søge at begrænse fremtidige forsyninger.

Vil stigE

Det forventes, at mælkeindvejningen i EU vil stige de kommende måneder, og at man efter det sæsonmæssige toppunkt i maj ikke vil se helt den samme nedgang i mælken som tidligere. Imidlertid kan man ikke forvente, at de vejrmæssige forhold mv. bliver lige så favorable som i 2014, hvilket heller ikke gælder mælkeprisen, som jo er faldet 20-25 pct. 2014 endte med en stigning i indvejningen på 6,4 mia. kg (4,6 pct.), og der kan næppe forventes en tilsvarende stigning i 2015, specielt ikke efter at alt tyder på et fald i indvejningen i EU på 1,5 pct. i første kvartal af 2015.

Der er store forskelle på forventningerne til stigninger i 2015. Mange taler om et par procent, EU-kommissionen mener dog kun, at den vil være lige over 1 pct., mens der også er nogen som mener, at der kan opnås en stigning på 5 procent.

I nogle lande vil indvejningen stige betydeligt, bl.a. i Danmark, hvor der sagtens kan komme en stigning på 5 pct. i år, ligesom der er en forventning om, at mælkeindvejningen vil øges med 1 mia. kg mælk inden 2020.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle