Mælkedrikke til 66 kr. pr. liter hitter

Kaffe med mælk, tak: Markedet for mælkebaserede drikke stiger med 20-30 pct. årligt, og Arla har med sin 20 år lange aftale med Starbucks fundet noget nær en guldåre. Med en literpris på over 66 kr. er der god plads til, at Arla ud over mælken også kan købe kaffe og sukker samt betale licens til Starbucks. Det er ikke uden grund, at ledelsen jævnligt nævner Starbucks, selv om den fylder forsvindende lidt af koncernens omsætning. Konkurrenter skal nok melde sig, men Arla mangler også at lancere kaffedrikkene på en del markeder i EU, så der venter mere vækst.

Flere af den slags, tak: Efter succesen med Starbucks har topledelsen ytret ønske om flere af den slags aftaler. En af dem kom i stand i sommer - en licensaftale med Kraft Foods i Mellemøsten.

Lamineret balance: »Hvis der var et år, hvor man skulle laminere vores balance, så...«, konstaterede Peder Tuborgh her i sommer. For Arlas nøgletal er stærke. Det skyldes effekterne af spareprogrammet Calcium, der ensretter og forenkler organisationen med kontant effekt. Men det sker vel at mærke også på bagkant af, at Arla udbetalte hele sidste års overskud til de tørkeramte ejere.

Må det Brexit eller bære

Kaos eller mere kaos?: Brexit har været den altoverskyggende sky for Arla siden 2016. 1. november skal det hele stå sin prøve, når UK endeligt træder ud - med eller uden aftale. Med en fjerdedel af koncernens omsætning i UK er Arla dybt afhængig af både britisk afsætning, pundkurs og muligheden for at fragte varer over den engelske kanal, og de seneste års usikkerhed og pundsvækkelse har kostet dyrt allerede. Arla håber fortsat, men er forberedt på det værste. Det bliver uden tvivl dyrt.

Forbrugerne vælger fra: I Sverige er det allerede sket. Salget af drikkemælk faldt sidste år med hele 5 procent. Samtidig vokser plantedrikke med tocifrede rater, båret frem af intolerans-debat og klimavalg. Arla har meldt, at man også vil være med på plantebølgen. Men spørgsmålet er, hvordan efterspørgslen på andelshavernes mælk vil være i de kommende år.

Vigtig valleaftale udskudt: Arlas valleselskab AFI har i mere end ti år jagtet en amerikansk partner. Sidste år lykkedes det med Foremost Farms, men nu er byggeri og kontrakt udskudt. Årsagerne er flere, men signalet er skidt. For forretningen er lukrativ, men kan ikke udvikle sig uden adgang til mere råvare.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle