Mælkeprisen topper i løbet af 2014

Prisen vil falde, men der indtræder et niveauskift, vurderer koncerndirektør Povl Krogsgaard, Arla Foods.

Intet vokser ind i himmelen. Det gælder heller ikke mælkepriserne, selv om kurven gennem 2013 var stejlt stigende hele tiden.

Et par mindre stigninger fra den nuværende notering kan det evt. blive til, men stigningen vil klinge af. Det forudser koncerndirektør Povl Krogsgaard, Arla Foods, der holdt indlæg på Løsdriftsforeningens vinterkursus tirsdag om Arla Foods forventninger til mælkeindvejningen.

»Efter en acontopris på 2,91 kr. i 2012, 3,06 i 2013, vil vi nå endnu højere op i 2014,« sagde Povl Krogsgaard.

»Men stigningen vil klinge af på et tidspunkt. Dog tyder intet på, at det vil ske før i sidste halvår. Og prisen vil ikke gå så langt ned, som vi tidligere har oplevet. Der er sket et niveauskift på markedet for mælk.«

Markedet for mejeriprodukter vil fortsat være solidt i 2014, ikke mindst fordi især Kina søger at sikre sig leverancer på langtidskontrakter.

Hop i mælkemængden

At stigningstakten afdæmpes eller afløses af fald skyldes, at mælkemængderne vil stige i forbindelse med mælkekvoternes afskaffelse efter 2015. Ja, de nye tider er allerede indtruffet, idet Arla på nuværende tidspunkt har modtaget 6 pct. mere mælk end på samme tid af mejeriåret sidste år.

»I lande som Irland, Holland og Tyskland vil indvejningen stige betydeligt. I Irland ventes en 50 procent stigning frem til 2020,« sagde Povl Krogsgaard.

»Det samme sker i New Zealand og USA. Især New Zealand er en joker, fordi landet står for 30 procent af de mælkeprodukter, som handles på verdensmarkedet.«

Mælkepulver interessant

Arla arbejder i sin Strategi 2017 med en stigning på en mia. kg mælk svarende til cirka 10 procent. De ekstra mængder skal især sælges på nye markeder som Kina, Rusland og Afrika. I Rusland ventes en afsætning på tre gange det nuværende niveau på 800 mio. kr. om året. Samtidig har selskabet introduceret en omfattende effektiviseringsplan, som skal bidrage med hele 2,5 mia. kr.

En faktor, som vækker spænding i mejerikredse, er den kinesiske import af mælkepulver, som på kort tid er steget fra ingenting til 600.000 ton om året. Det har betydet, at priserne på mælkepulver er steget til uventede højder.

»Det, vi tænker på, er naturligvis, om eksporten til Kina holder ved eller stiger yderligere,« sagde Povl Krogsgaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle