Mælkeproducent forventer rekordavl i majs

Høst af frøgræs og korn er så småt ved at gå på hæld. På trods af, at nogle landmænd stadig døjer med våde marker, ser de fleste tilbage på en god høst.

Sammen med sin bror driver Tom Sangild 340 hektar jord på gården Kærildgård I/S i Sunds ved Herning. Her er de færdige med frøhøsten og maltbyg.

Det var et imponerende syn, der mødte Tom Sangild, mens han knoklede en sen tirsdag aften i marken med at få kørt 170 halmballer hjem. Et tordenvejr og regn nærmede sig. I stedet for at blive hjemme i sengen ville han hente de sidste halmballer.

»Lyn er fascinerende. Jeg synes simpelthen, det er så flot. Jeg måtte derfor lige bruge nogle minutter på at fange et billede af det. Der kom virkelig nogle smukke store lyn, som flere gange lyste hele marken op«, fortæller Tom Sangild.

Lynet og traktoren endte med at gøre ham til den sidste ugevinder i konkurrencen ’Skyd Høsten Bedst’, og han kan derfor se frem til en stor høstlagkage med billedet på.

Redkordavl i majs

Vagn B. Rohmann er mælkeproducent og driver til daglig gården Lønkilde i Gislev. Her har han 170 sortbroget malkekvæg, der producerer mælk til Arla. På de 206 hektar, der hører til bedriften, dyrkes hvede, lucerne, majs og græs. Mandag blev han færdig med at høste og venter på at komme i gang med 85 hektar majs.

»Det ser rigtig godt ud med majsen i år. Jeg forventer en rekordavl. Vi har i år sået 25 hektar af sorten Reason, som er en tidlig sort, og på de resterende 60 hektar har vi sorten Emblem«, siger han.

Beslutningen om at så en tidlig sort blev truffet på baggrund af sidste års ringe høst.

»Selv om vi har fået forholdsvis meget regn, er høsten gået rigtig fint. Vi har hverken haft problemer med spirende kerner eller lejesæd. Da vi kom ind i en stabil periode vejrmæssigt, var det bare med at få gnavet det af«.

Nyder stilheden

Nogle gange kan høsten også klares på få hektar med Dronningborg D3000 med ni fod skærebord. At flytte fra et villakvarter i Vejle og ud på landet er en beslutning, Michael Christensen endnu ikke har fortrudt. Den uddannede falckredder på 57 år står alene for et hobbylandbrug på 6,6 hektar med havre og har siden 1995 haft 300 meter til nærmeste nabo.

»Om klokken er fem eller halv seks om morgenen, så nyder jeg bare stilheden og roen. Hvis jeg savner larm, kan jeg tage ind til byen. Her kommer jeg også mere ud af det med mine naboer end i villakvarteret«, fortæller Michael Christensen, der ved siden af arbejder i firmaet Jydsk Brandteknik.

Faktaboks

’Skyd høsten 2019’

Konkurrencen ’Skyd Høsten med Gjensidige’ er nu slut, og vinderne vil blive offentliggjort i LandbrugsAvisen og på Landbrugsavisen.dk i uge 38.

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.
  • Præmien for bedste høstvideo er et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.
  • Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle