Majsen snittes i takt med, at tørken svider den af

Selvom majsen knap er moden, regner Filip Friis med at høste 9.500 FE pr. hektar i gennemsnit på de 280 hektar med majs.

Ti dage med 35 grader eller derover præger i den grad hverdagen på Krdnija-kvægbruget i det centrale Kroatien. Ensileringen af majsen er således ikke som planlagt sket over fem dage, men sker ved nøje at udvælge markerne i forhold til, hvor tørt majsen har det.

"Jeg bruger rigtig megetn tid på at køre rundt til majsmarkerne og plukke kolber for at se, hvornår de enkelte marker er klar til at blive snittet. På nogle af markerne tager det dog ikke så lang tid, da majsen på få dage kan brænde fuldstændigt af," fortæller Filip Friis,

Han tilføjer, at kolberne knap er færdigudviklet, men at majsen på de hårdest ramte marker kan være så tørre, at det er nødvendigt at samensilere dem med friske grønne majsplanter fra andre marker.

Udbyttet ser til gengæld ud til at være rigtig godt. Ud fra de 65 hektar, der er snittet indtil nu, vurderer Filip Friis således, at gennemsnitsudbyttet på de i alt 280 hektar bliver cirka 9.500 FE pr. hektar.

Køerne lider i varmen

Varmen er også hård kost for køerne, som i gennemsnit har slået fem kilo mælk af om dagen.

"Varmen går ud over køernes ædelyst, og selvom vi er slået over på en foderblanding med en højere energikoncentration og sørger for at give køerne mere salt og natriumcarbonat, så er mælkeydelsen hos de højest ydende køer faldet fra cirka 34 til 26 liter mælk pr. dag," fortæller Filip Friis.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle