Mange bud på kompakt fuldfoder

Agromek bød på et godt overblik over den nyeste teknik til fuldfoder, men vigtigst er selve blandeprincippet, når det gælder kompakt fuldfoder.

Spørgsmålene står nærmest i kø, når det gælder den ekstra grundige blanding af kvægfoder til kompakt fuldfoder. Når alle fodermidlerne skal blandes så grundigt, at alle partikler bindes sammen i ét fodermiddel, sættes alle typer og mærker af fuldfoderblandere på prøve.

Så godt som alle producenter og importører af fuldfoderblandere havde fokus på kompakt fuldfoder på Agromek og præsenterede nye løsninger til at blande bedre, skåne transmission på vogn og traktor og spare diesel.

»Det er glædeligt, at producenterne nu har fat i den udfordring, som kompakt fuldfoder er, og adresserer problemet. Det er også glædeligt med den øgede fokus på service og optimering, som kunderne nu tilbydes, men som var nærmest ikke-eksisterende før,« siger kvægbrugskonsulent Niels Bastian Kristensen, VFL, Kvæg, og om nogen ekspert i kompakt fuldfoder.

Foretrækker horisontalblandere

Niels Bastian Kristensen vil nødig vurdere de enkelte mærker og deres nyheder, da han ikke har det fornødne datagrundlag. Men som hovedregel er vertikalblandeprincippet ikke ideelt til kompakt fuldfoder, er erfaringen.

»Ligegyldigt hvad, så vil de fleste vertikalblandere holde op med at blande, når foderet bliver tungt og findelt. Der er mange forhold, der spiller ind, og nogle lykkes alligevel med at lave kompakt fuldfoder. Selv om vertikalblanderne grundliggende er ens opbygget, kan nogle blande alt, mens andre nærmest ingenting kan.«

Han vil hellere fokusere på hovedtyperne af blandere, nemlig de meget udbredte vertikalblandere og de mere sjældne horisontalblandere med vandretliggende snegle og padlesnegle.

»Hvis man virkelig vil noget med at lave kompakt fuldfoder, så er det horisontalblanderne, man skal kigge på. Det har vi hidtil ikke været helt tydelige om, men det er vores erfaring, som er blevet yderligere bekræftet i 2014. Men heller ikke horisontalblanderne er uden udfordringer. Blandt andet er langt de fleste vogne for små til det danske marked med store besætninger,« forklarer han.

Hans anbefaling til mælkeproducenterne er derfor dels at rådføre sig med sin fodringskonsulent, dels at få en oplevelse af vognenes evner hos en kollega, der vil dele sine erfaringer.

Faktaboks

Kompakt fuldfoder

På Kvægkongressen i Herning Kongrescenter 23.-24. februar 2015 vil fuldfoderekspert Niels Bastian Kristensen, VFL, Kvæg, fremlægge nyeste viden om kompakt fuldfoder, herunder erfaringer med det vertikale og det horisontale blandeprincip.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle