Mange mink døde ved vaccination

Hygiejnen skal være i top, når mink vaccineres.

De mange udbrud af hvalpesyge de senere år har medført, at mink vaccineres langt mere end tidligere. Men det går ikke altid lige godt.

Som eksempel modtog DTUs Veterinærinstitut i august sidste år fem mink fra en farm, der havde vaccineret minkene mod virusenteritis og hvalpesyge cirka 14 dage tidligere. Avleren havde fundet mange døde mink, der alle havde ét voldsomt hævet bagben.

Ved obduktionen fandtes lunger med marmoreret udseende, opsvulmet og marmoreret milt, ødemer under huden og betændelse på inderlåret og ned mod analregionen på det vaccinerede ben. Tre mink havde desuden et lille område med muskulær nekrose i det vaccinerede ben.

Der blev ikke påvist hverken hvalpesyge, virusenteritis eller antistoffer mod plasmacytose i de indsendte mink.

»Men i alle de fem undersøgte mink fandt vi bakterien pseudomonas aeruginosa i både lunge, lever, milt og i det betændte område,« fortæller dyrlæge Gitte Larsen og specialkonsulent Mariann Chriél, DTU Veterinærinstituttet.

De vurderer, at skaderne skyldes enten dårlig hygiejne, upræcis injektion eller begge dele.

»Det er vigtigt at overholde de gamle huskeregler ved vaccination - især god hygiejne, præcis injektion og korrekt dosis. Der bør være procedurer til at sikre god hygiejne ved vaccination af mange dyr,« siger Gitte Larsen og Mariann Chriél.

De anbefaler, at man især tænker på skift af kanyler samt rengøring og desinfektion af vaccinationsudstyr i løbet af dagen.

»Det er vigtigt, at minkavleren selv sikrer, at det udførte arbejde er af en sådan kvalitet, at minkene reelt er beskyttet mod de sygdomme, de er vaccineret mod, men også at der ikke påføres skader på dyrene ved håndtering og indstik.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle