Mange swapaftaler egnet til retssag

Hver femte af landmænds Skal en sag for både byretten og landsretten, koster den mellem 200.000 og 400.000 kr. Tabes sagen, skal man også betale modpartens sagsomkostninger. Vindes sagen, får man tilkendt egne omkostninger. swapaftaler egner sig til at blive prøvet ved en domstol.

20 procent af de swapaftaler, advokater har set og vurderet i de seneste uger, egner sig til at blive prøvet ved domstolene. Det vurderer jurister, LandbrugsAvisen har talt med.

I Skejby har afdelingsleder og jurist Herluf Post Pedersen set over 100 sager. Han vurderer, at der i cirka hver 5. sag er forhold, der gør sagen egnet til at blive prøvet ved en domstol.

»Siden LandbrugsAvisen for tre uger siden skrev, at der er indgået forlig i sager om tab på swapaftaler, har jeg set og vurderet et godt stykke over 100 landmænds swapaftaler. Af disse mener jeg, at omkring hver 5. egner sig til at blive prøvet ved en domstol,« siger Herluf Post Pedersen.

Den samme tendens tegner sig i hos LRØ Advokaterne i Horsens, hvor advokat Henrik Nielsen arbejder med swapsager.

»Jeg har de seneste to-tre uger vurderet 25 swapaftaler, og der er mindst fem, der egner sig til at blive bragt for en domstol,« siger Henrik Nielsen.

For små beløb

Når han bruger udtrykket ’mindst’, er det, fordi der i realiteten er flere aftaler end de fem, han nævner, der i deres substans egner sig til at føre en retsag. Men enten er de konkrete økonomiske tab for små til, at det kan betale sig at føre sagen, eller også vejer hensynet til ikke at lægge sig ud med pengeinstituttet - og måske blive nødt til at finde en ny bank - tungere end at føre en sag om tab på måske 300.000 eller 500.000 kr., der kan ende med et forlig på måske halvdelen af beløbet.

I Aarhus har advokat Thomas Schioldan Sørensen vurderet næsten 50 swapaftaler de seneste uger. Af disse vurderer han, at omkring 20-25 procent af swapaftalerne kan vindes ved en retssag.

Fælles for de fleste af de aftaler, der egner sig til at bringes for retten, er det, at pengeinstituttet ikke har overholdt MiFID-reglerne, der skal sikre, at pengeinstituttet oplyser kunden om blandt andet risikoen ved en swap.

»MiFID-reglerne blev indført 1. november 2007, men der er også swapaftaler indgået før den dato, der egner sig til at blive prøvet ved en retssag,« siger Thomas Schioldan Sørensen fra advokatfirmaet Rødstenen.

Thomas Schioldan Sørensen regner med, at de første sager kommer for retten i 2013 - måske allerede i løbet af foråret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle