Maskinfabrik om 2015: Vi er flyvende fra start

Tved Maskinbyg var først i verden med en knækstyret fodermaskine.

Sidste år bliver ikke husket som et af pelsbranchens bedste. Heller ikke af fabrikant Eddie Lorenz, Tved Maskinbyg.

»Vores omsætning faldt med cirka 30 procent i forhold til året før. Det skal dog holdes op imod, at vi havde et rigtig godt år året før,« siger Eddie Lorenz.

Men i år er maskinfabrikken til gengæld kommet godt i gang med salget.

»Vi er kommet flyvende fra start. Det ser rigtig godt ud i år. Her knap tre måneder inde i 2015 er salget helt på højde med et rigtig godt år,« siger Eddie Lorenz, der sammen med sin kone, Marianne, ejer Tved Maskinbyg.

35 år med Vaudi

Virksomheden er især kendt for minkfodermaskinen Vaudi, som fabrikken har produceret i 35 år. Gennem årene er den løbende blevet forfinet og udviklet, så den lille virksomhed i Kolding i dag producerer en af verdens førende minkfodermaskiner.

Maskinen var faktisk allerede en verdenssensation fra dag ét. Det var nemlig verdens første knækstyrede minkfodermaskine, og den satte helt nye standarder blandt andet for venderadius.

Den behøvede kun 1,5 meter for at vende 180 grader. I takt med at Vaudi fodervognen er blevet større, og den kan laste mere foder, er venderadius dog vokset med 40 cm, så den i dag bruger 1,9 meter for at vende.

Vaudi kom i øvrigt til verden ved lidt af et tilfælde. Som 24-årig havde Eddie Lorenz overtaget sine forældres farm i Kolding, hvor han hurtigt blev træt af, at fodervognen ikke var særlig manøvredygtig, når den skulle fra en række til en anden i minkhallerne, der var seks-rækkede.

»Jeg skulle køre frem og tilbage alt for mange gange for at få fodervognen fra en række og ind i den næste. Og jeg så på flere farme, at de sidste bure i rækkerne ofte var blevet ødelagt, fordi fodervognen havde ramt dem på vej ind i rækken,« siger Eddie Lorenz.

Knækstyring

I 1980 begyndte Eddie derfor at tænke på, om ikke knækstyring var vejen frem. Han fik derfor fat i en benzinmotor og noget hydraulik og byggede den første prototype sammen med en smed.

Og den knækstyrede fodervogn blev en succes fra dag ét. Allerede første gang, Eddie Lorenz viste vognen frem på en lokal skindudstilling, bestilte Åge Pedersen fra Sole Minkfarm, og i dag 35 år senere kører der stadig Vaudi fodermaskiner på Sole Minks farme.

Den gang var fodervognen også speciel, fordi den kunne laste 850 ltr. foder, hvor normalen ellers var omkring 200 til 300 kg liter. »Siden har vi flere gange videreudviklet vognen. Blandt andet med et elektronisk portions-system, der med vores program, Tved Fur Feeding, kan sættes til at fodre op til 50.000 bure individuelt via vores håndterminal M3,« forklarer Eddie Lorenz.

Af andre finesser nævner han, at fodervognen kan sænke størrelsen på den enkelte portion foder ved at slippe fodpedalen, at der kan indsættes ’stopdyr’, så fodringen automatisk afbrydes ved en midtergang eller rækkeskift, og at håndterminalen kan bruges til at registrere døde og syge dyr eller andre problemer, der opdages under fordringen.

Sorterevogn med LED-lys

Ud over fodervogne, foderprogrammet Tved Fur Feeding, håndterminalen M3 fremstiller Tved Maskinbyg også en fodercomputer og en sorterevogn med LED lys og en vægt, der kommunikerer trådløst med håndterminalen.

Med M3 håndterminalen og programmet Tved Fur Feeding kan man også registrere avlsdata til Kopenhagen Furs program Fur Farm Web som er en databank med avlsdata og som kan udskrive avlskort.

Faktaboks

Tved Maskinbyg

Grundlagt 1980

6 Arbejdspladser

Produkter:

  • Vaudi fodervogn, fra 185.000 kr.
  • Elektronisk portions-system TM2i1: 23.000 kr.
  • Håndterminal M3 med Bluetooth: 35.000 kr.
  • TM2i1 og M3 samlet: 50.000 kr.
  • Sorterevogn med LED-lys og vægt: 26.000 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle