Massivt fremmøde i aktiv forening

Tørken i 2018 samt klima og miljø var nogle af emnerne, da Vejle-Fredericia Landboforening holdt generalforsamling.

Vejle-Fredericia Landboforening hører ikke til blandt landets største, men når over 40 procent af medlemmerne møder glade og snakkende op til generalforsamlingen, hører foreningen sandsynligvis til blandt de mest aktive med god kontakt til medlemsskaren.

I al fald gik snakken livligt på kryds og tværs af bordene, så snart der var den mindste pause i det ellers stramme program.

Formanden Nis Hjort kom omkring mange emner i sin beretning.

Tørken i 2018, den manglende robusthed i erhvervet og ikke mindst det omkringliggende samfunds stigende opmærksomhed på klima, natur og miljø.

»Det går ikke at blive ved med at kæmpe imod. Vi skal vække iværksætteren i os selv og lave disse områder til et forretningspotentiale«, sagde formanden for Vejle-Fredericia Landboforening og understregede, at landbrugets ’License to produce’ ligger i at gøre noget, man ikke plejer: Gå ind i debatten og selv sætte retningslinjer og mål for det, der skal gøres på klima- og miljøområdet.

»Vores fællesvirksomheder har meldt ud nu omkring CO2. Vi skal følge med i primærproduktionen«, var Nis Hjorts opfordring.

Debatlysten var stor og ikke mindst kom flere ind på det dilemma, at dele af befolkningen forlanger klimavenlighed og miljøtiltag, men ingen vil have for eksempel biogasanlæg placeret nær deres by/landsby.

Både Nis Hjort og Landbrug & Fødevarers direktør, Morten Høyer, som deltog for at tale om L&Fs tanker om klima, påpegede her, at det netop er derfor, at hele klimastrategien er nødt til at være en samfundsopgave, som skal - og kun kan - løses i fællesskab.

»Landbruget skal tage teten og gå foran, så må borgerne komme med ind og være med til at træffe beslutningerne«, sagde Nis Hjort. Hvis man vil den grønne omstilling, skal man også ville have anlæggene. Det er her, vi skal være dygtige.

Frustrationerne over det træge offentlige system i forbindelse med udlægning af minivådområder og dige sager blev der også spurgt til.

»Vi skal have placeret 2.000 minivådområder her i landet, så det kan være, vi skal have udvidet placeringsmulighederne«, filosoferede Nis Hjort og pegede på, at dige sagerne muligvis kan løftes gennem den kommende snak om jordfordeling.

Beretningen blev vedtaget med ros og tak til formanden og klapsalver.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle