Med en lille investering driver danskere en kæmpefarm i Ukraine

Driften af 4.000 hektar og 350 køer sender penge til Danmark næsten hvert år.

De har hverken gæld eller kassekredit. Alt er betalt kontant.

Alligevel driver de danske ejere af aktielandbruget ’Ukraine TopFarming’ en ejendom med 3.920 hektar i omdrift og 353 køer i staldene.

Ved etableringen tilbage i 2005 lagde de knap 50 aktionærer blot 22 mio. kr. i aktiekapital. Siden har de ikke sendt én ekstra krone ned til landbruget, der ligger 80 km syd for storbyen Kharkiv og 160 km fra den del af Ukraine, som Rusland har besat.

»Konceptet er, at vi ikke ejer jord. Vi lejer den, for ingen kan købe landbrugsjord i Ukraine«, fortæller Peder Top, der er adm. direktør for Ukraine TopFarming.

»Vi har ikke investeret ret meget, og vi skylder intet. Nogle vil måske kalde det lidt husmandsagtigt, men vi kan godt lide det på den måde. Ud over den oprindelige aktiekapital er det kun overskud fra driften, vi har investeret«.

Lidt af en tilfældighed

Både den købte jord og de knap 4.000 hektar, der er lejet på kontrakter med 10-50 års løbetid, stammer fra et statskollektiv, der i sine velmagtsdage bar det dengang så fornemme navn ’Lenin Kollektiv’. At danskerne fik mulighed for at drive farmen, kalder Peter Top for lidt af en tilfældighed.

»Gennem mit jobformidlingsbureau fik jeg kontakt til en ukrainer, hvis onkels far var rektor på et landbrugsuniversitet i Ukraine. Sammen med den daværende forstander på Korinth Landbrugsskole Christian Ermose kørte jeg til Ukraine i sommeren 2004 for at se på mulighederne«.

»Der blev vi tilbudt at leje 2.800 hektar og købe noget jord med kalkun-stalde på. Men projektet gik i vasken, fordi det viste sig, at ham, der formidlede aftalen, ikke havde rådighed over al jorden«, fortæller Peder Top.

I stedet dukkede muligheden op for at leje jord på det tidligere statskollektiv og købe jorden, bygningerne stod på. Skæbnen ville, at bygningerne omfattede kostalde med en besætning på cirka 350 køer.

Undervejs var der også planer om at bygge til 600 søer full-line. Men da finanskrisen ramte i 2007, trak en dansk bank et skriftligt tilsagn om en kassekredit på 13 mio. kr. tilbage, og »så var det projekt lukket«, siger Peder Top.

Han glæder sig over, at de ikke nåede at bygge svinestaldene, for »så havde vi stået i en virkelig svær situation«, som han siger. I stedet kører driften i dag så godt, at der bortset fra de fem første år er sendt mange penge hjem til Danmark.

»Vi har betalt udbytte til aktionærerne i seks af de seneste syv år. Udbyttet har været mellem 8 og 16 procent af den investerede kapital, og i gennemsnit har det været cirka 10 procent«, siger Peder Top.

I to af de seneste år har overskuddet endda rundet ti mio. kr. Det svarer til en forrentning på omkring 45 procent, og de penge er både brugt til at betale udbytte og til at investere i Ukraine, fortæller han.

De ansatte på TopFarming er fra lokalområdet. Som noget unikt har den øverste daglige leder i Ukraine, Andrii Pidlubnyy, været med helt fra 2006. De eneste danskere, der kommer på landbruget, er Peder Top hver 4. måned, bestyrelsen en gang om året samt plante- og kvægkonsulenter, når der er behov for det.

Faktaboks

Ukraine TopFarming A/S

  • Stiftet 2005
  • 50 aktionærer. Primært danske
  • Første høst 2008
  • 3.920 hektar med vinterhvede, byg, majs, solsikke og lucerne
  • 353 køer plus kvier. Tyrekalve sælges
  • 73 ansatte. Alle ukrainere.
  • To af de ansatte har været i praktik i Danmark

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle