Meget mere mælk i tanken

Leder af Henrik Laen Sørensen, faglig redaktionschef

1. april ophørte mælkekvoterne, efter de i 31 år har sat begrænsninger for, hvor meget mælkeproducenterne måtte producere. Dette snærende bånd er nu væk, og det skaber optimisme for producenter og mejeribranchen.

Mange mælkeproducenter har været kede af kvoterne. Det skyldes ikke mindst, at danske producenter har øget effektiviteten og produktiviteten i et omfang, som har givet mange problemer med kvoteoverskridelser og superafgifter.

I Landbrug & Fødevarer regner man med, at mælkeproduktionen herhjemme vil øges med 20 procent eller en mia. kg mælk mere i 2020 i forhold til i dag. Og der nævnes op til en øgning af produktionen med hele to mia. kg inden 2030.

Mejeribranchen er optimist med hensyn til afsætningen. Den ekstra mælk skal blandt andet sælges som mælkepulver på vækstmarkeder i Sydamerika og Afrika. Afsætningen afhænger også af eksporten til Kina og Rusland, hvor der i øjeblikket er importrestriktioner. Det kinesiske marked synes ufatteligt stort, men en øget eksport afhænger meget af, hvor hurtigt væksten af rige mennesker vil ske.

Oven i dette har kvægbruget mulighed for at søge tilskud til at renovere den gamle stald eller bygge helt nyt. Der kan opnås indtil 40 procent i støtte. Ansøgningen skal sendes inden 19. maj til NaturErhvervstyrelsen.

Puljen, der i år er på 100 mio. kroner, stammer fra Landdistriktsmidlerne. I de kommende år er der flere støttepuljer på vej til både svine- og kvægbedrifter.

Der kan søges støtte inden for tre indsatsområder: Nybyg af staldanlæg til malkekvæg eller slagtekalve. Tilbyg til eksisterende staldanlæg til malkekvæg eller slagtekalve. Renovering af eksisterende staldanlæg til malkevæg eller slagtekalve.

Der er dog en lille bremse i at udvide produktionen eller udnytte den eksisterende staldkapacitet fuldt ud. Mælkeprisen er fortsat relativt lav. Derfor skal man lave kalkuler på, hvad man får ud af en øget produktion, parret med ens tro på fremtiden.

Alt andet lige er der dog grund til optimisme og en forventning om en stabiliseret mælkepris på et højere niveau. Og konkurrencedygtige danske mælkeproducenter er parate til at producere løs med tro på fremtiden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle