Mere stabile svinepriser i EU

Fald i priserne i Kina betyder, at det danske forspring snævres ind.

Af Karsten Flemin, markedsanalytiker, Landbrug & Fødevarer

I de sidste to uger er handlen med grisekød på det europæiske marked sket til svagt stigende prisniveau. Bedringen er indtruffet som følge af en generel bedre udbud/efterspørgselssituation for grisekød.

På udbudssiden er vi på vej ind i sommeren, hvor der traditionelt er mindre grisekød på markedet. Hertil kommer, at der i en periode er eksporteret pæne mængder grisekød væk fra EU-markedet.

Efterspørgslen er i de seneste uger blevet stimuleret af en bedre vejrsituation. Desuden er der udsigt til, at efterspørgslen fra den europæiske foodservicesektor så småt er på vej tilbage.

De overgående slagtesvin er væk fra det tyske marked, og det har betydet, at svinepriserne i Tyskland og en række andre EU-lande er steget lidt i de seneste uger.

Nedtur i kinesiske svinepriser

Ligeledes i Kina steg svineprisen lidt i forrige uge. Stigningen kom dog efter 13 uger i træk med fald i prisen til kinesiske svineproducenter. Den kinesiske svinepris ligger nu næsten 25 pct. lavere end for tre måneder siden. Prisen kom dog også fra et ekstremt højt niveau. Faldet i de kinesiske svinepriser skal nok ses på baggrund af flere faktorer.

For det første har den kinesiske import af grisekød indtil nu i år været rekordstor, samtidig med at den kinesiske stat løbende har tilført markedet grisekød fra de strategiske lagre. Desuden har efterspørgslen fra den kinesiske foodservicesektor - som det er tilfældet i andre lande - også været stærkt reduceret under coronakrisen. Og endelig er den indenlandske kinesiske produktion af grisekød så småt på vej tilbage.

Hvor hurtigt genopbygningen af den kinesiske produktion af grisekød vil ske, vil i høj grad afhænge af, hvorvidt man undgår at få svineproduktionerne reinficeret med afrikansk svinepest.

Mindre dansk forspring

Faldet i de kinesiske svinepriser betyder også lavere priser ved eksport til Kina. Og som følge heraf er det danske noteringsforspring til de øvrige EU-lande blevet indsnævret betragteligt i de seneste uger.

I markedet er der dog en vis optimisme med hensyn til, at der er tale om et midlertidigt dyk i den kinesiske efterspørgsel, og at ordrerne fra Kina vil komme tilbage. Men de ekstremt gunstige priser ved eksport til Kina er nok fortid. Det kræver formentlig også en god eksport ud af EU i den kommende tid, hvis de europæiske svinepriser for alvor skal stige her i sommermånederne.

Kaotiske tilstande i USA

I Europa fortsætter de sporadiske nedlukninger af slagterier som følge af coronasmitte blandt medarbejderne. Men i det store og hele har den europæiske slagteriindustri formået at holde slagtekapaciteten kørende på næsten fuldt blus under coronakrisen. Det samme kan ikke siges om USA.

I USA er slagterierne tilsyneladende blevet et hot spot for coronasmitte. Amerikanske fagforeninger beretter om mere end 3.000 smittede og 44 døde slagteriarbejdere. En lang række amerikanske slagterier har siden starten af april været periodevis nedlukket som følge af coronasmitte. Selv om de nu er tilbage på noget nær fuld kapacitet, har de amerikanske slagtninger af svin de sidste otte uger samlet ligget 3,0 mio. lavere end samme periode året før.

Dette har givet store flaskehalsproblemer hos svineproducenterne med overgående svin. Og nogle producenter har været tvunget til at aflive smågrise og slagtesvin. Hvor stort omfanget af aflivninger har været, er dog usikkert. Det endelige antal vil også afhænge af, i hvilket omfang de amerikanske slagterier i den kommende tid kan slagte de ekstra svin.

Færre søer i USA

De amerikanske slagtninger af søer er til gengæld steget i de seneste måneder. I marts og april blev der slagtet hhv. 283.000 og 292.000 mod normalt omkring 250.000. Dette tyder på nedlukning og en amerikansk produktion i 2021, der vil blive lavere, end der ellers var udsigt til.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle