Mister Wing Man og minister 1998-2011: Sørg for at nogen tager nabosnakken

Forholdet til naboerne skal passes og plejes på samme måde som bedriften, selv om man går ind i politik.

Da Høegh i 1998 som formand for landboforeningerne på sydhavsøerne blev valgt som viceformand i De Danske Landboforeninger, ansatte han en ’helt usædvanlig dygtig driftsleder’, der kunne mere end så og høste til tiden.

»Jeg var privilegeret, for min driftsleder tog sig også tid til at drikke kaffe med naboerne og snakke med dem, ligesom jeg selv havde gjort. Det er helt afgørende, at man bevarer det gode forhold, selv om man får travlt med en politisk karriere og er meget væk«, understreger Henrik Høegh. I dag er det det sønnen Anders, som står for daglig drift på gården.

»Det dur bare ikke, hvis bedriftens udvikling ligger stille, når man er mere eller mindre væk i 18 år, sådan som jeg var. Min driftsleder hørte jo også, når der ville komme ejendomme til salg, eller jord til forpagtning, som kunne passe ind i vores bedrift. Det ville jeg ikke selv have opdaget, når jeg sad i København«.

100 pct. til stede

»Man skal tænke sig godt om, hvordan det er skruet sammen derhjemme. Det kan ikke hjælpe noget, at man sidder til et møde inde på Axelborg og spekulerer over, om det nu er blevet regnvejr, og hvad de nu skal lave i stedet for at høste. Der skal være nogen ansatte til at disponere, og det skal man have tillid til, at de gør rigtigt. Som politiker er du nødt til at være 100 pct. til stede«.

Henrik Høegh, der har en lang politisk karriere inden for landbrug bag sig og efter en kortere tid som fødevareminister nu er aktiv i kommunalpolitik som medlem af byrådet og viceborgmester i Lolland Kommune, betænker sig ikke på at anbefale sine landmands-kolleger at tage en tur i organisationspolitikken.

»Det er fantastisk inspirerende og udviklende. Ikke sjældent rykker det i nakkehårene, når man sidder til forhandlinger og skal træffe beslutninger, som har konsekvenser for en masse andre landmænd. Men man skal også kunne tage de øretæver, det giver, når folk er utilfredse«.

»Det bedste pejlemærke for, om man skal engagere sig i landbrugspolitik er, hvis man går derhjemme og bliver forarget og irriteret over det, man læser i avisen og har lyst til at argumentere for sine synspunker«, siger Henrik Høegh og tilføjer med et grin:

»Hvis så også konen spørger, om vi da ikke for en gang skyld kan snakke om noget andet end landbrugspolitik, ja, så skal man ikke betænke sig på at gå ind i organisationspolitik. Mit største privilegie har i øvrigt været, at min hustru har trukket det helt store læs med børnenes skole, legekammerater og fritidsinteresser«.

»Og så vil jeg sende en ros til sekretariatet på Axelborg og Seges, der giver en fantastisk og troværdig opbakning, når man er ny i systemet«, siger Henrik Høegh, der også lige nævner en ting, som man skal være god til ud over at argumentere for sine synspunkter:

»Det er en klar fordel, at du kan begå dig på engelsk. Det har man virkelig brug for«.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle