Mit hjerte bløder for pindsvin

Foreningen for pindsvinevenner er blevet en stor succes med flere tusinde medlemmer.

"Jeg glemmer aldrig, hvordan jeg som ung pige så et lille pindsvin, der led en pinefuld død efter at have fået skindet flænset af under en landmands maskine".

Kirsten Fournais, er i dag 73 år og bor på Amager.

Siden barndommen har hun været vild med pindsvin og har hele livet viet sit hjerte til at redde de små stikkende dyr.

I 1993 tog hun så springet og startede på eget initiativ dyreværnsforeningen, Pindsvinevenner i Danmark. Foreningen har siden udviklet sig over alt forventning og er i dag en blomstrende succes med 2.100 medlemmer - og et utal af plejestationer rundt omkring i hele landet. En hjemmeside er det også blevet til, hvor danskerne kan gå ind og gode råd om pindsvin og ringe døgnet rundt, hvis nogle finder et nødstedt pindsvin. Artikler i aviser og magasiner, foredrag på skoler og i børnehaver- ja, selv filminstruktør kan Kirsten Fournais, der er free-lance designer, skrive på sit lange visitkort, efter hun for tre år siden leverede og instruerede det lille pindsvin, der går over vejen og undgår bildækket i en reklamenfilm, der blev lavet for forsikringsselskabet Tryg.

Ikke tossede kvinder

At foreningen er blevet så populær skyldes Kirsten Fournais ukuelige sjæl. For det var ikke let at få folk til at springe på pindsvin-ideen.

"Det var ikke let i starten at få foreningen i gang. Folk synes, at jeg var lidt underlig, og lederen af Dyrenes Beskyttelse, Peter Mollerup, som jeg kendte, rystede på hovedet og sagde, at jeg ikke var særlig klog. Men jeg skrev om foreningen i en artikel, og det blev starten til, at jeg fik lokket de første med og siden er det gået derud ad", siger Kirsten og udbryder med et smil om læben, at det ikke er " tossede kvinder", som hun selv udtrykker det, der står på foreningens medlemslisten, men både unge, gamle, mænd og kvinder, der interesserer sig for dyr.

"Og ja, vi har også landmænd med i foreningen", siger hun og gør i samme åndedrag opmærksom på, at foreningen hvert år redder 5-6.000 pindsvin, men at der i samme moment dør lige så mange på de danske landvejen - og især under landmændenes maskiner.

Hun opfordrer landmændene til at hjælpe gøre en indsats for at redde dem.

"Kig markerne igennem efter flænsede pindsvin, når du har høstet. Brug en hund og hvis den får øje på et et såret pindsvin, så lad hunden snuse til den og animer den til at finde ungerne, der ligger i reder tæt ved bygninger, husmure og hvor græsset gror højt", siger Kirsten og fortsætter.

"Hvis detektivarbejdet lykkes, så ring til en af vores 100 plejestationer. Vi sørger sørger for kost og logi til ungerne og finder et sted at sætte ungerne ud, når de er klar," oplyser hun.

Hun gør opmærksom på, at landmanden trygt kan overlade pindsvineungernes videre skæbne til foreningen. Plejestationerne sørger altid for at sætte pindsvinene ud i områder, hvor de ikke ender med at blive levende føde for rævene.

Vil du vide mere om Pindsvinevennerne i Danmark og få gode tips og råd, kan du besøge deres hjemmeside www.pindsvin.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle