Museet, der holder med landbruget

Vestermølle har samlet de lokale i Skanderborg, men beskæftiger sig med det store spørgsmål: Mad til alle!

Selv om det er torsdag formiddag, snurrer stenkværnen roligt på vandmøllen Vestermølle. To møllerklædte herrer, den ene tidligere landmand, fodrer den med korn, der ender som mel i et-kilos poser. Mellem turbinen, som man kan se under vandet gennem en glasrude, remme og redskaber står 32 kvm. væg-avis. Plancherne er nye og fortæller landbrugets historie og gør meget ud af nutiden og fremtiden.

»For at undgå sult, social nød og afledte krige skal vi høste 70 procent mere i 2050 end i dag for, at der er mad til alle. Det er en stor udfordring, men også en mulighed for landbruget,« siger Jørgen Lund Christiasen, formand for Vestermølle Møllelaug, der står bag det hele.

Åbnede 2010

Allerede for fem år siden lavede de et virtuelt museum på det gamle kornloft, hvor man på skærme stadig kan læse om landbrugets historie. Den nye udstillig er mere tematiseret og hedder ’Mad til alle - bæredygtigt uden dogmer’.

»Det med, at det er uden dogmer, er fordi, vi er på landbrugets side,« forklarer Jørgen Lund Christiansen.

Når han selv viser rundt, lægger han ikke fingrene imellem, når det handler, om hvordan han mener, at økologi kan begrænse produktionen.

»Jeg mener, vi fortæller fakta, men det er en anden version, end gæsterne har hørt i medierne,« siger han.

De overskuelige plancher suppleres af skærme med uddybende oplysninger.

500 år på Vestermølle

Historien på Vestermølle startede ellers for 500 år siden med et nonnekloster. Vand var datidens olie, fordi det kunne laves til energi. I 1950’erne stoppede møllen, og siden blev det overvejet at jævne den med en bulldozer. Men en flok frivillige - Vestermølle Møllelaug - fik rejst penge til at genskabe stedet og åbne det som et kulturcenter i 2010.

Vandmøllen er renoveret og fungerer. Bygningerne er nænsomt renoveret med fine arkitekter og fredningsmyndigheder på sidelinjen. Det, som før var halmlade, fungerer i dag som lokale for større og mindre arrangementer.

Skaffede 27 mio. kr.

Renoveringen af Vestermølle kom til at koste 35 mio. kr, og siden er der investeret yderligere to. Møllelauget har fra fonde, firmaer og foreninger skaffet 27 mio. kr., kommunen er kommet med 10 mio. kr. Den fandt nogle af pengene ved at flytte spejdere til Vestermølle og sælge spejdergården til byggegrunde.

»Skanderborg har fået et Oplevelses- og Kulturcenter for 35 mio. kr. for netto en håndfuld millioner,« siger Jørgen Lund Christiansen.

I dag holder 12 foreninger inklusive Møllelauget til på Vestermølle. Møllelauget driver museum, laver udstillinger og tager imod gæster både ind fra gaden og – især – grupper fra hele landet. Årsbudgettet er på 750.000 kr., som skaffes ved at udleje lokaler til en restaurant, fra 350 medlemmers kontingent, entré – og salg af Vestermøllemel af korn doneret af DLG. Alt klares ved frivilligt arbejde uden kontant driftstilskud fra nogen side.

»Men det ville da være en god støtte til arbejdet, hvis virksomheder tilknyttet landbruget lagde lidt flere af deres møder herude,« siger han.

Faktaboks

  • Årligt besøger 100.000 Vestermølle, deraf besøger 5.000 museet
  • Der arrangeres rundvisninger for grupper
  • 30 kr. pr. person
  • Til efteråret åbner okkermuseum på Vestermølle
  • www.vestermollelaug.dk

 Vestermølle Marked

  • 14. juni kl. 10-17 er der marked på Vestermølle
  • Der vil være værksteder og aktiviteter for både voksne og børn
  • Bl.a. kaninhop, fluekast, madboder og brugtmarked
  • Gratis adgang

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle