Nørre Vosborg som kulturcenter

Det historiske herresæde ved Ulfborg slår dørene op 4. april efter kostbar restaurering

Den gamle herregård Nørre Vosborg ved Ulfborg i Vestjylland åbner dørene for offentligheden 4. april efter den største og mest kostbare herregårdsrestaurering nogensinde i Danmark.

Fonden Realdania har gennem sit ejendomsselskab Realea investeret omkring 120 mio. kr. i den bevaringsværdige herregård, der nu bliver et nyt kulturelt kraftcenter for vestjyderne og besøgende fra ind- og udland.

Herregården skal blandt andet bruges som udstillingsvindue for en unik, dansk bygningstradition og finansiere sig selv via driften som konferencecenter, museum og hotel i både nyopførte og gamle bygninger. Bag driften står Fonden Nørre Vosborg, stiftet af Ringkøbing Amt og Ulfborg-Vemb Kommune. Nørre Vosborg består af fire forskellige arkitektoniske stilperioder - fra renæssancen over barok, nyklassicisme til nygotik. Herregårdens ældste bygning er fra ca. 1550.

For at kunne huse konferencer er nyopført en værelsesfløj, men også dele af de gamle bygninger er nyindrettet som hotel- og restaurant. Borganlæggget og avlsgården var i dårlig stand ved Realeas overtagelse og havde udtjent deres oprindelige formål. Ved restaureringen har man forsøgt at bevare det unikke, levende herregårdsmiljø og stedets nærmest eventyrlige atmosfære. Det var her H.C. Andersen i 1859 holdt 14 dages ferie og begejstret begyndte at digte om Nørre Vosborg.

At der overhovedet har været noget at restaurere, kan man takke forhenværende grosserer Henrik Haubroe, Lyngby, for. Han overtog Nørre Vosborg i ringe stand i 1970 fra sin kone, Kirsten Haubroe, der ikke magtede den store opgave, og kastede sig derefter ind i bygningsbevaring. Sammen med sin bror, arkitekten Peer Haubroe, konstruerede han og fik godkendt en skatteordning der bruges endnu i dag af ejere af fredede bygninger, som ønsker at gennemføre kostbar vedligeholdelse af bygninger. Den snart 94-årige Henrik Haubroe har netop skrevet bogen "Mit eventyr som deltids herremand på Nørre Wosborg" om arbejdet med herregården og fredede bygninger i bred forstand.

"De fredede bygninger kan kun bevares, hvis de bliver brugt. Ellers bliver de museumsskaller, som nok har kulturhistorisk værdi, men som befolkningen ikke har noget forhold til," siger Henrik Haubroe.

Oprindeligt var herregårdene samlingspunkt. Det var her man samledes og forsvarede sig, og det var her, nye metoder inden for landbruget blev taget i brug.

"Mit ønske er, at Nørre Vosborg må fortsætte som samlingspunkt, og med den totale istandsættelse har Realdania skabt fundamentet for mange slags aktiviteter på herregården," siger den nu tidligere ejer, der også sammen med sin familie deltager ved åbningen 4. april.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle