NaturErhverv advarer: Grønne krav kan give store træk i støtten

Mange landmænd har endnu ikke gjort sig klart, at de skal ændre deres landbrug for at få udbetalt den grønne del af landbrugsstøtten i 2015. Det vurderer NaturErhvervstyrelsen.

Landmænd, som ikke har sat sig ind i de nye grønne krav, risikerer at få en ubehagelig overraskelse, når de inden længe skal til at søge om landbrugsstøtte for 2015.

Det frygter NaturErhvervstyrelsen, som allerede har fået de første henvendelser fra landmænd, som har gjort som de plejer.

Nu opdager de pludselig, at det f.eks. ikke længere er nok for dem at så én eller to afgrøder på markerne i 2015.

Ingen dispensation

»Så ringer de hertil og spørger, om de ikke kan få dispensation. Men det kan vi ikke give dem - det er en støttebetingelse fastsat af EU. Og hvis de landmænd ikke sår om eller gør noget andet, vil det få konsekvenser for den grønne støtte, de ender med at få udbetalt i 2015,« siger Lotte Dige Toft, chef for Center for Arealtilskud i NaturErhvervstyrelsen.

»Så må landmændene til at regne på, om de skal så noget andet i en del af arealet, eller om de skal til- eller bortforpagte arealer. »Plejer« bliver dyr. Bl.a. vurderer vi, at op mod en tredjedel af alle landmænd med landbrug på mellem 10 og 30 hektar skal til at gøre noget nyt og andet, end de er vant til.«

 

Flere afgrøder

Ifølge Lotte Dige Toft er det netop gruppen af landmænd med mellem 10 og 30 hektar, der er mest i farezonen for at få nedsat støtten, fordi de ikke overholder de grønne krav.

Mange af dem dyrker kun én afgrøde i dag, men skal i fremtiden have mindst to - hvor »hovedafgrøden« højst må udgøre 75 pct. af omdriftsarealet.

Hos en landmand med 30 hektar i omdrift, der vælger at se bort fra dette krav, vil »hovedafgrøden« altså udgøre 100 pct.

Og da en fjerdedel af arealet (7,5 hektar) altså skulle have været dyrket med en anden afgrøde, er dét den »arealafvigelse«, som den grønne støtte bliver sat ned for.

Når hovedafgrøden fylder for meget, skal arealafvigelsen ganges med 2. Støttenedsættelsen bliver dermed: (7,5 x 2) x 604 kr. = 9.060 kr.

MFO-afvigelse ganges med 10

Men landmanden skal også opfylde kravet om 5 pct. miljøfokusareal i form af efterafgrøder, brak, randzoner o.a., da bedriften er på mere end 15 hektar.

Landmanden med 30 hektar skal altså udlægge 0,15 hektar MFO-areal (vægtet efter valg af MFO-afgrøde).

Men for lille MFO-område skal ganges med 10. Og da der mangler 0,15 hektar, bliver støttenedsættelsen som i dette regnestykke: (0,15 X 10) X 604 kr. = 906 kr.

Alt i alt koster det altså landmanden med de 30 hektar 9.966 kr. at se bort fra de grønne krav i 2015.

Sådan vil det være i 2015 og 2016, men fra 2017 kan støtten ved gentagelser nedsættes yderligere.

Større fradrag

»Det er vigtigt at være opmærksom på, at støtten bliver sat meget mere ned, end vi er vant til med den nuværende Enkeltbetaling. Dér betyder små overskridelser ikke så meget i kroner og øre. Men det gør de her,« siger Lotte Dige Toft.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle