Nettet strammes omkring den amerikanske majsproduktion

Det er ikke længere et spørgsmål om den amerikanske majsproduktion falder, men alene om hvor meget.

Af Jakob F. Kjærsgaard, markedsanalytiker, VKST

Trods fremgang i Ukraine og Rusland er der ikke ændret på, at USA er verdens største majsproducent. USA står for omkring en tredjedel af den globale produktion og eksport, og derfor er en vellykket avl vigtig for forsyningsbalancen, især i disse år, hvor den globale produktion for tredje år i træk ikke kan følge med forbruget.

Derfor er det også en alvorlig situation, at et meget regnfyldt forår nu har betydet den mest forsinkede majssåning i USA siden registreringen startede for 50 år siden. Vejrudsigten for den kommende uge indeholder stadigvæk betydelige nedbørmængder, så der er i høj grad udsigt til, at problemerne fortsætter og forstørres. Ikke blot forhindres såning, men det er klart, at allerede såede majsafgrøder ikke er specielt begejstret for at starte tilværelsen under vand. Læg hertil, at den amerikanske landmand har en forsikringsordning mod ’forhindret såning’ grundet vejret. Vi nærmer os nu den dato, hvor landmanden kan inkassere forsikringen og undlade at så, hvilket naturligvis heller ikke stimulerer produktionen.

Så alt i alt er den mest dækkende konklusion, at der er udsigt til en dramatisk reduktion i den amerikanske majsproduktion - en reduktion, der kun har udsigt til at blive større for hver dag, regnen fortsætter! Der er så store mængder majs i spil, at det kan have potentialet til at sende de globale kornpriser op - uanset, at de samlede kornlagre er store.

Vævet tæt sammen

Man kan så spørge sig selv, om det har betydning for os – og de danske kornpriser. Generelt står afgrøderne jo godt på denne side af Atlanten – og det gælder både Europa, Ukraine og Rusland. Det jo USA, der har problemet. Alligevel er svaret et entydigt ’ja’, fordi det globale kornmarked er vævet tæt sammen. Et produktionstab, der rykker ved den overordnede forsyningsbalance, får prismæssig indflydelse, og det uanset, hvor det sker. I 2012 havde vi en normal høst i Europa, men i USA tørrede 50 mio. ton majs væk. Kornpriserne - også de europæiske, herunder danske - steg ganske markant. Den samme prisreaktion fik vi tilbage i 2010, da den russiske hvedeproduktion blev ramt af ekstrem tørke.

For at gøre ondt værre i USA rammes vinterhvede-områderne nu også af tung regn, og med afgrøder i kerneindlejringsfasen er det ikke lykken for hverken udbytte eller kvalitet.

På afgrødebørserne er alvoren ved at gå op for aktørerne. På Chicago-børsen er majsprisen nu den højeste siden sommeren 2018. Også den amerikanske hvedepris er steget markant. De store kapitalfonde har satset stort på prisfald og ligger inde med rekordstore beholdninger af solgte kontrakter. Det ser i den grad ud til, at de er ved at blive fanget på det forkerte ben og skal ud i massive tilbagekøb, hvilket erfaringsvist også kan katalysere en opadgående prisudvikling.

Høj hvedepris

Selv om drivkraften skal findes i USA, begynder aktørerne på den europæiske Matif-børs også at erkende potentialet i situationen i USA, hvilket i skrivende stund har givet den højeste hvedepris siden februar.

De fysiske danske kornpriser har endnu ikke reageret, men det kan kun være et spørgsmål om tid. Aktiviteten er lille, men efter at køberne i månedsvis har haft det psykologiske overtag, er sælgerne i fuld gang med at overtage den fordel. I Sverige er hvedeprisen steget med 10 kr. i de sidste par uger.

Så længe vejret er modspiller i USA, er vores anbefaling, at man ikke skal sælge ny høst, og har man overhoved mulighed for det, at man også udskyder restsalg af gammel høst i stedet for at forære det væk til de priser, der i øjeblikket bliver tilbudt i Danmark. Den nuværende udvikling i USA giver planteavleren begrundede forhåbninger om et prisløft, som kan gå hen og blive stort. Sidste år var det billig majs, der sendte hvedepriserne ned. I år kan det blive dyr majs, der sender priserne op.

Til gengæld er udviklingen en advarsel til korn-forbrugerne om ikke at tage lave kornpriser for givet – de er altid kun til låns. I midten af maj anbefalede KornBasen færdigkøb af kornforbruget 2019/20 – den købsanbefaling står ved magt!

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle