Nordisk Økologi- konference i 2009

18.-20. maj næste år bliver den første nordiske konference i økologisk produktion og forbrug (NOC) afholdt i Göteborg. Målet er at skabe et nordisk forum, som sætter økologisk mad, bæredygtig produktion og forbrug i fokus. Konferencen vil henvende sig til alle aktive inden for den økologiske sektor, herunder forskere, rådgivere, producenter, butikker og storkøkkener. Samtidig med konferencen arrangerer Interfood en stor nordisk madmesse. De to arrangementer vil tilsammen skabe et unikt mødested for alle aktører i den økologiske værdikæde. Konferencen organiseres af CUL ved Sveriges Landbrugs- universitet i samarbejde med institutioner i Sverige, Finland, Norge og Danmark.

Læs mere på www.nordicorganic.org.

Drivkræfter bag økologisk forbrug

Supermarkedskanalen er meget central for den danske succes med økologi. Det er den der primært forbindes med afsætning af økologiske fødevarer; men der findes også andre afsætningskanaler, f.eks. offentlige storkøkkener og restauranter. Bespisning uden for hjemmet er i vækst og udgør i dag 2,2 mio. måltider. Målt på omsætning står det offentlige for ca. en femtedel af denne "ude-spisning". Alligevel har økologien ikke en særlig stor andel her. Core Organic-projektet "iPOPY" ser nu nærmere på, hvad det er i produkt- og værdikæden - og i den offentlige virksomhed - der er udslagsgivende for indkøb af økologiske fødevarer.

Læs mere på ipopy.coreportal. org.

Økologi i år 2020

I april samles repræsentanter fra den danske økologi-sektor til en workshop. Her skal scenarierne for økologien i år 2020 afprøves i et nyudviklet scenariespil, som tager udgangspunkt i fire forskellige tilstande for økologiens markedsandel i 2020. På workshoppen får forbrugere, virksomheder, landmænd og andre aktører chancen for at give deres meninger til kende og gøre deres erfaringer gældende. Resultatet vil være en vigtig del af den vidensyntese om økologiens muligheder og barrierer, som FØJO skal levere til Fødevareministeriet i 2008. Læs mere om scenariespillet og følg arbejdet i vidensyntesen på FØJOs interaktive hjemmeside, hvor referater og foreløbige kapitler er lagt ud.

Humlebien fore- trækker økologi

Der er nu lavet en undersøgelse af, hvordan tilstedeværelsen af uopdyrkede områder/ markskel i økologiske og konventionelt dyrkede landbrugsarealer på- virker forekomsten af dagsommerfugle og humlebier på de nordlige breddegrader. Dagsommerfugle viste sig at være mere påvirkelige af landskabsstrukturen end af dyrkningsformen. Til gengæld var der tendens til en højere artsrigdom af humlebier på de økologiske jordlodder. Det tyder på, at disse vigtige bestøvere er i stand til at reagere på meget små forbedringer i kvaliteten af levesteder i det kultiverede land. Måske fordi humlebien nyder godt af tilstedeværelsen af flere forskellige ukrudtsarter.

Kilde: Agriculture, Ecosystems & Environment 124 (2008) 155-159.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle