Nu skal økogrisene æde hestebønner

Hestebønner rummer stort potentiale som økologisk proteinkilde. Især ved overgangen til 100 pct. økologisk fodring, hvor det specielt er manglen på protein, der er en udfordring. Netop nu testes hestebønner som grisefoder.

Vi har netop igangsat en fodertest med hestebønner til grise. Formålet er at undersøge, om hestebønne kan træde i stedet for sojabønne/-kage. Der er flere gode grunde til at reducere import af soja mest muligt. Det skyldes ikke mindst risikoen for gmo, dyr transport fra enten Sydamerika eller Kina og de etiske aspekter omkring den måde, som soja dyrkes de pågældende steder.

Fodertesten sker hos en praktisk økologisk svineproducent med hjemmeblandeanlæg.

Tre foderblandinger

Der fodres med to testblandinger og en kontrol-foderblanding:

Testblanding 1: Ubehandlet hestebønne og ingen soja

Testblanding 2: Fermenteret hestebønne og ingen soja

Kontrol: Soja og ingen hestebønne

Hestebønnesorten er Fuego, som er kendetegnet ved et forholdsvis højt tanninindhold. Hver foderblanding udfodres til 180 grise fra fravænning (ca.13 kg) til slagtning (ca. 108 kg.)

De 180 grise er opstaldet i fire stier á 45 stk. I forsøget bliver tilvækst, foderforbrug, kødprocent og ædelyst samt gødningskonsistens løbende registeret.

Hestebønne nu i blandinger

Der er tidligere gennemført konventionelle foderafprøvninger med hestebønne, der har vist gode resultater især til smågrise. Det nye er at se, om hestebønner også er velegnede til at indgå i økologiske foderblandinger til slagtesvin. Dertil kommer, at den fermenterede variant ikke har været prøvet før.

For at sikre en skånsom håndtering af den fermenterede vare, blandes den direkte i foderet, så varen ikke opvarmes. I en af projektets andre arbejdspakker fodres hestebønne til kvæg. Her blev der fundet en positiv effekt af at toaste hestebønne. Det vil sige, at varmebehandlingen bevirkede ”by pass”-protein, der ikke nedbrydes i vommen. Det er den omvendte situation, der ønskes til svin.

Sideløbende med fodertesten til svin pågår i projektet en tilsvarende fodertest til fjerkræ.

Selve fodertesten afsluttes ultimo 2014, og dataopgørelsen ventes færdig i begyndelsen af 2015.

Læs om projektet på www.økoprotein.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle