Nu skal penge til stalde komme hurtigere ud

Ekstra medarbejdere skal få støttepenge ud til landmændene senest til juni næste år. Formænd holder dog igen med tilfredsheden. For én ting er løfter - en anden ting er udbetalinger.

En ny plan skal sætte skub i de udskældte og langvarige ventetider på sagsbehandling af støtte til ny- og ombygninger af stalde.

Det er aftalen efter et møde mellem formændene for L&F Kvæg og L&F Svin, samt både direktør i Landbrugsstyrelsen Jette Petersen og Miljø- og Fødevareministeriets departementschef sidste uge.

Konklusionen fra alle parter er klar: Der skal strammes op. Pengene skal ud. Ud til de landmænd, der venter i op mod et år på at få udbetalt den støtte, de har fået tilsagn om.

»Vi kan ikke acceptere, at der ikke bliver fulgt op på sagerne. Vi synes, det er alvorligt. Og vi havde en konstruktiv og fælles dialog«, siger Erik Larsen, formand for L&F Svin.

Han og Christian Lund, formand for L&F Kvæg, havde medbragt en række eksempler på landmænd i klemme til topembedsmændene.

»Vi har landmænd, der er så hårdt pressede, at det får store økonomiske følger, hvis de ikke får deres penge. Derudover siger nogle banker, at investeringer skal give afkast, selve uden støtteordninger. For bankerne har ikke tiltro til, at pengene fra ordningerne rent faktisk kommer«, forklarer Christian Lund.

Godt møde - men

Han har svært ved at kalde mødet for vellykket, siger han.

»Når landmændene har fået pengene, så har vi haft et godt møde. Vi kan jo godt blive ved med at holde møder, men det nytter jo ikke noget, hvis ikke pengene kommer«, konstaterer Christian Lund, der dog alligevel har næste møde i kalenderen til december til opfølgning.

Landbrugsstyrelsen har meldt, at man vil afgøre alle sager, modtaget før 2018, inden nytår, medmindre der er særlige forhold. Det er 112 sager.

Næste år omdirigeres flere medarbejdere til at behandle den pukkel på 400 sager, søgt i 2018, sådan at 9 ud af 10 kan få en afgørelse inden 1. juli 2019.

Formændene ønsker, at der fremover skal være maksgrænse på 150 dage i sagsbehandlingen. Det vil være en halvering i forhold til den nuværende, gennemsnitlige ventetid. Samtidig skal landmændene kunne følge deres sag gennem systemet.

Færre fejl og mangler

Fra Landbrugsstyrelsen lød der et ønske til landbruget om, at arbejde for færre fejl og mangler i ansøgningerne. Noget, formændene tager til sig.

»Vi skal være bedre til at sende rigtige ansøgninger. Det må vi erkende«, siger Erik Larsen og opfordrer til omhyggelighed, når man indsender.

- Er du bekymret for, om folk dropper den nuværende kvægpulje, fordi det er for besværligt?

»Jeg har masser af bekymringer. Jeg hører mange, der siger, at de ikke vil bruge tid på det. Men vi må alle arbejde på at få det gjort bedre, både at belyse sagerne godt, få dem hurtigere behandlet - og på at tale ordningerne op så vi får pengene ud at arbejde«, siger Christian Lund.

Erik Larsen er derimod sikker på, at svinebranchen vil søge.

»Vi skal have fornyet en del af vores stalde til slagtesvin. Vi har en vurdering af, at der er 90 mio. kr. fra de nuværende ordninger, der ikke bliver brugt. Så vi arbejder for, at der skal laves en ny ordning, inden midlerne fra denne EU-puljeperiode skal være brugt i 2022«, siger han.

Faktaboks

Lang ventetid på støttepuljer:

  • Landbrugsstyrelsen har i 2018 modtaget 509 anmodninger om udbetaling af projektstøtte. Af dem er 169 afgjort. Derudover venter 119 sager, indsendt i 2017, på at blive afgjort.
  • Styrelsen forventer at afslutte alle sager fra sidste år, inden årsskiftet, med mindre der er svig eller særlige forhold. Af sagerne fra 2018 skal 90 procent være afsluttet inden juni 2019.
  • Tidligere har styrelsen oplyst, at der for kvæg var gennemsnitlige ventetider på 325 og 297 dage. For svin har ventetiden været 186 og 361 dage, afhængig af ordning der er søgt i.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle