Ny teknologi er vejen frem

Ny teknik er med til at øge produktiviteten og løse miljøproblemer.

Ny teknologi er vejen frem for dansk landbrug. Det var hovedtemaet, da Nordea i samarbejde med Dansk Landbrug og Landbrugsraadet i tirsdags holdt konference i Ringsted Kongrescenter med titlen "Teknologi udvikler fremtidens landbrug".

Den teknologiske udvikling har historisk været med til at sikre en væsentligt større stigning i produktiviteten i landbruget end i andre erhverv, og det vil også være drivkraften i fremtiden.

Forskningschef Svend Christensen, Danmarks JordbrugsForskning, nævnte i sit indlæg forskellige eksempler på såkaldte teknologispring, som for eksempel malkerobotter.

Ny teknik mod miljøproblemer

En af de store udfordringer for landbruget er miljøproblemer i stald og mark.

Svend Christensen nævnte blandt andet luftrensning, intelligent ventilation og kildeseparation som nogle af løsningsmulighederne inden for svineproduktionen.

I planteavlen kan sprøjterobotter være med til at mindske forbruget af sprøjtemidler. Der er et godt stykke vej endnu, før robotterne er klar til at køre i marken, men perspektiverne er blandt andet at indføre såkaldt pletsprøjtning og mikrosprøjtning. I begge tilfælde handler det om kun at sprøjte der, hvor der er ukrudt. Ved pletsprøjtning sprøjter man kun de steder i marken, hvor ukrudtet er et problem, og ved mikrosprøjtning rettes sprøjten direkte mod den enkelte ukrudtsplante.

I kvægbruget er sensormåling og sensornetværk med en slags "mobiltelefoner" til køerne en del af den fagre nye verden, sammen med mobile malkerobotter i containere.

Lugerobotter

Inden for økologien er der især behov for ny teknologi til at bekæmpe ukrudtet. Udvikling af lugerobotter er én mulighed, bekæmpelse ved hjælp af laserlys er en anden. Hvis man bruger laserlys mod små ukrudtsplanter, kan man nøjes med at bruge meget små mængder energi, for eksempel i forhold til gasbrænding, påpegede Svend Christensen.

Ud over at man med ny teknik kan løse nogle af landbrugets miljøproblemer, vil den enkelte landmand ved at bruge ny teknik også kunne spare på udgifterne til for eksempel sprøjtemidler og gødning.

En ting er, hvad det rent teknisk kan lade sig gøre at lave. Noget andet er, om det kan betale sig.

Svend Christensen nævnte malkerobotter som et eksempel, hvor det er lykkedes at udvikle en helt ny teknologi, som også er slået i gennem i praktisk landbrug.

Konferencen i Ringsted er den første af i alt fem, der holdes rundt om i landet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle