Nye tal: Så vildt forventes 2020 at blive

Forskere fra Københavns Universitet forventer, at 2020 slår alle rekorder for svineproducenterne, hvad angår overskud. Over 6 mio. kr. vil de større landbrug kunne lande i driftsresultater næste år.

Et driftsresultat på 3,8 mio. kr. for en gennemsnitlig svineproducent af den større slags i 2019 er for mange yderst tilfredsstillende.

Men i en ny rapport mener forskerne på Københavns Universitet, at svineproducenterne næste år vil kunne indkassere hele 6,4 mio. kr. i gennemsnit. Og det vel at mærke i driftsresultater, hvor der kun mangler ejerløn, skat og egenkapitalforrentning.

De nye tal viser, at 2020 kan ende med at blive et historisk skelsættende år for svineproducenterne.

»Hvis dette kommer til at holde stik, er det ikke noget, vi har set før. Det vil være exceptionelt«, melder forsker og en af medforfatterne bag rapporten, Jakob Vesterlund Olsen, fra Institut for Ressource og Fødevareøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet.

Konservativ notering?

Universitets-rapporten tager udgangspunkt i en svinenotering gennemsnitligt for året på 13,7 kr./kg og en smågrisepris på 515 kr. målt over hele 2020.

»Vi er lidt mere konservative i forhold til, hvad Seges senest har været ude med. Men der sker hele tiden nye ting, og nye lande bliver ramt af afrikansk svinepest (ASF, red.). Spørgsmålet er, om vi er for konservative eller ej. Men det kan ende med at gå endnu bedre for svineproducenterne«, konstaterer Jakob Vesterlund Olsen - og tilføjer så:

»Men alt det er jo under forudsætning af, at vi ikke bliver ramt af svinepest«.

Ud over den tårnhøje svinepris forventer Seges, at renterne bliver lave, og at foderpriserne holder sig på et rimeligt lavt niveau.

Jakob Vesterlund Olsen påpeger, at driftsresultater af denne størrelse aldrig er set før.

»De tidligere gange, svinepriserne har været så høje ligger langt tilbage, og siden har strukturudviklingen også gjort, at bedrifterne er blevet meget større«.

Kaiser: Det passer godt

Hos Seges melder erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, at forventningerne til 2020 passer godt ind i det billede, man også ser fra Skejby.

»Der er ikke noget i deres syn på det, der adskiller sig væsentligt fra vores. Københavns Universitet regner typisk på de lidt større bedrifter, men hvis vi korrigerer for det, passer det godt med, hvad vi ser«, siger han.

Forventningen er nemlig også i Seges, at året bliver historisk.

»Det tegner til at blive det bedste år i svineproduktion nogensinde, dels på grund af niveauet, dels på grund af varigheden«, siger han og tilføjer:

»Tidligere, når vi har nået de her niveauer, er priserne faldet meget hurtigt igen. Men på grund af svinepesten ser vi frem til en længere periode med høje priser, end vi har set tidligere«.

Ligesom Jakob Vesterlund Olsen påpeger Klaus Kaiser også, at det hele afhænger af, at der ikke kommer svinepest i hverken Tyskland eller Danmark.

Seges opererer med en gennemsnitlig svinepris på lige over 15 kr. pr. kg for første halvår i 2020 i sin prognose.

Faktaboks

Sådan måles million-resultaterne

  • KU-rapporten forventer, at svineproducenterne får et driftsresultat på 3,8 mio. kr. i 2019 og 6,4 mio. kr. i 2020.
  • Der er taget udgangspunkt i bedrifter med mere end to fuldtidsstillinger. I gennemsnit er der 6-7 ansatte på brugene i undersøgelsen.
  • Der skelnes ikke mellem smågrise, full-line og slagtesvin.
  • Driftsresultatet er efter alle omkostninger, men inden skat, aflønning af ejer samt før egenkapital-forrentning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle