Overskred frist med fire dage: 75.000 kr. i bøde

Planteavler på Sydhavsøerne politianmeldt og indstillet til bøde på mindst 75.000 kr. for at have opbevaret et insektmiddel, der var udløbet fire dage før.

En større planteavler fra Lolland-Falster er blevet meldt til politiet og indstillet til en bøde på »mindst« 75.000 kroner for at have opbevaret godt 100 liter af et insektmiddel fire dage længere end tilladt.

Sagen ryster John Nielsen, formand for Dansk Landbrug Sydhavsøerne. Han mener, at myndighedernes bødeniveauer er »løbet løbsk« og er i strid med intentionerne i lovgivningen.

Straffes som ulovlig importør

»Det er helt ude af proportioner. Man straffer landmanden på helt samme niveau, som hvis der var tale om ulovlig import af forbudte midler,« siger John Nielsen.

»Men det her middel er købt i Danmark med dansk etiket, og der er betalt afgift af det. Det eneste, han bliver taget i, er, at det er fire dage siden, han skulle have skaffet sig af med det, fordi det er udløbet,« siger John Nielsen.

Billigt sluppet?

John Nielsen tilføjer, at landmanden ifølge NaturErhvervstyrelsen i udgangspunktet stod til en bøde på hele 255.000 kr., men at man har taget hensyn til, at fristen kun var overskredet fire dage.

»Det er ret svært at se det her som »det gode kontrolbesøg«, som man taler så meget om,« siger John Nielsen.

 

»Overimplementering«

Bo Secher, planteavlschef hos Dansk Landbrug Sydhavsøerne, mener, at NaturErhvervstyrelsen har overfortolket reglerne.

»NaturErhvervstyrelsen har fastsat nogle bødetakster, som bunder i lovgivning om ulovlig import. I taksterne sidestiller man det, at man har et udløbet middel stående, med, at man har været i Rusland og hente et obskurt middel - uden at betale afgift. Men her er afgiften jo betalt,« siger Bo Secher.

»Jeg mener, det er en kæmpe fejl og en administrativ overimplementering.«

Ikke »over natten«

I NaturErhvervstyrelsen ønsker man ikke at kommentere på den konkrete sag, men enhedschef Pernille Balslev-Erichsen understreger, at Miljøstyrelsen i god tid varsler, når et middel forbydes.

»Det sker ikke over natten«, siger hun.

Pernille Balslev-Erichsen tilføjer, at Miljøstyrelsen har forbudt dette middel og midler med samme aktivstof, Dimethoat, på grund af sundhedsfare for sprøjteføreren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle