DN forsøger igen at få kvælstof ind i grøn trepart

Kvælstof og vandmiljø er ikke en del af den grønne trepart, men det bør der laves om på, lyder det nu igen fra Danmarks Naturfredningsforening.

I Jyllands-Posten onsdag gentager Danmarks Naturfredningsforening nu ønsket om, at kvælstof og vandmijø bliver en del af den grønne trepart. Det er det nemlig ikke.

I Kommissioriet til den grønne trepart lyder det, at treparten ikke behandler vandmiljø og indsatsbehovet vedrørende kvælstof. Det skal håndteres i regi af genbesøget af landbrugsaftalen og  den såkaldte ”second opinion”. Det er uvist, hvornår genbesøget af landbrugsaftalen finder sted. Det skal ske senest inden nytår.

I et interview med Jyllands-Posten, lyder det fra præsident i DN, Maria Reumert Gjerding, at hun ser treparten, som et »åbent vindue« for at tænke miljø- og klimaspørgsmål sammen.

- En stor del af klimaindsatsen handler om at få plantet en masse skov, tage jord ud af produktion og genetablere vådområder. Det er vigtigt for klimaet. Hvis man gør det de rigtige steder, så får man også kvælstofreduktion. Så hvorfor gøre det de forkerte steder? Det giver ingen mening, siger hun.

I januar spurgte LandbrugsAvisen, hvad formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard mener om, at vandmiljøet og kvælstofindsats ikke er en del af den grønne trepart.

Her sagde han:

- Selve det med vandplaner er ikke en del af treparten, da det kører i forbindelse med de kommende genforhandlinger af Landbrugsaftalen (fra oktober 2021, red.), som kommer her i 2024. Men det er rigtigt, at mange af de virkemidler, som vi kommer til at tale om i treparten, kommer også til at have en effekt på kvælstof. Så på den måde tænker jeg, at det emne nok alligevel kommer til at være med på sidelinjen, sagde han.

/ege

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle