Poppel til energi stormer frem

Arealet med energipoppel i Danmark er femdoblet på et år til nu 764 hektar.

I 2011 blev der plantet næsten lige så mange hektar poppel som pil til energi, nemlig 618 hektar poppel mod 695 hektar pil. Det er en voldsom udvidelse af poppelarealet, der for et år siden kun var på 146 hektar. I alt er der 764 hektar med poppel i Danmark i dag, og 4.808 hektar med pil. Tilbage i 2005 var der kun 33 hektar poppel og 1.338 hektar pil.

Det fremgik på en temadag mandag i denne uge om dyrkning af pil og poppel på Koldkærgård Konferencecenter, arrangeret af AgroTech i Skejby.

Poppel kontra pil

Om man skal vælge pil eller poppel som energiafgrøde, er der ikke noget endegyldigt svar på. Og der er endnu ikke mange danske resultater i poppel, fordi det er så ny en afgrøde.

Men har man mindre arealer på en til fem hektar, bør man nøje overveje, om ikke poppel er bedst. For pilehøsten foregår med store specialmaskiner, der kræver plads, og det er også meget dyrt at få høstet små arealer.

Her er poppel i lang rotation mere velegnet, fordi den kan høstes med almindelige skovningsmaskiner, eller man kan selv skove med motorsav. Desuden kan poppel fra lang rotation bruges til både flis, spånplader og cellulose, så man har flere valgmuligheder for afsætning.

Optimal omdriftstid

I dag skal man skære poppelmarken ned mindst en gang hvert 10. år, hvis man forsat skal have enkeltbetaling til arealet. Men der er også nogen, der praktiserer meget kortere omdriftstid. Så hvad er optimalt?

"Hvis man kun ser på udbyttet og produktionen, er den optimale omdriftstid for poppel 30 år."

Det konkluderede seniorforsker Ulrik Bräuner Nielsen fra Skov & Landskab på Københavns Universitet, der ærgrer sig over restriktionen på maksimalt 10 år før fældning. Det tyder altså på, at man skal lade poppel stå så længe som muligt, op til de ti år.

"Vi kører med to modeller for poppel. En kort rotation som i pil på to-tre år, hvor man mindst skal have seks til otte hektar og reelle marker. Og en længere, ekstensiv rotation på seks til ti år," fortæller Jens Stenhøj Jørgensen fra Forstmiljø.

"Dækningsbidrag 2 ligger på 3-6.000 kr. pr. hektar og er lige nu cirka ens for de to rotationstyper. Men det kan være længe at vente på afkast, for nogle.

75 pct. af kunderne vælger dog den lange omdriftstid, fordi de typisk har små arealer på under fem hektar og gerne vil have noget mere skovagtigt eller fælde til eget flisfyr.

Udenlandske forsøg

Poppel dyrkes langt mere udbredt i udlandet end i Danmark, og der er lavet en del udenlandske forsøg i Tyskland, England og Italien. I de fleste af forsøgene giver pil et større udbytte end poppel i de korte omdriftstider på to-tre år. Hæves omdriftstiden fra tre til seks år, er det en fordel for poppel ¿ og en ulempe for pil. Og poppels udbytte falder i anden rotation i forhold til første rotation, mens pils udbytte stiger.

"Vi har endnu ikke nogle danske forsøgsresultater klar, men tre artsforsøg med pil, poppel og rødel er plantet for et år siden. Men de udenlandske forsøg tyder på, at poppel ikke så godt tåler at blive høstet i korte rotationer, hvorimod det er bedst for pil," konkluderer Søren Ugilt Larsen fra AgroTech.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle