Rapsen er på større optur

Sojaprisen er rutsjet nedad siden starten af september, og det spændende er, om fredagens USDA-rapport indeholder tilstrækkelig ammunition til at sende prisen yderligere sydover.

Det anser jeg for det mest sandsynlige. Sojaafgrøderne i USA har haft en kanon vækstsæson, og selvom høsten er lidt forsinket, er det endnu ikke udbyttetruende. De private analyseinstitutter har alle opjusteret deres forventninger til den amerikanske sojaproduktion, så gad vide, om ikke også USDA gør det samme fredag. I givet fald vil det betyde, at en rekordstor forventning bliver endnu større. Det vil sætte sojaprisen under fornyet pres og bekræfte den nedadgående pristrend.

I KornBasens købsstrategi anbefaler vi fortsat at afvente sojakøb. Vi forventer, at sojaprisen bunder ud i løbet af de næste par uger, hvor høstpresset i USA vil være maksimalt. Så vil tiden være inde til begyndende afdækning af vinterens forbrug.

Rapsmarkedet

De sidste par uger har rapsen lagt 15-20 kr. til prisen og er i skrivende stund oppe på godt 230 kr. Stigningerne er sket i en periode, hvor sojaen overordnet set er faldet. I betragtning af, at også råolien er under stort pres og nu ligger under 90 dollar (US-olien), er det ikke let at forklare, hvorfor rapsen er steget så markant. Selvfølgelig hjælper den stigende dollar, som gør importen af rapssubstitutter dyrere.

Jeg har dog svært ved at tro på, at rapsen kan fortsætte sin optur, hvis sojaprisen fortsætter nedturen. Derfor har vi på KornBasen også anbefalet at få færdigsolgt gammel høst inden fredagens USDA-rapport og dermed ikke spille hasard med de 15-20 kr., som prisen er steget.

Færdigsælg maltbyg, høst 2014

Den europæiske maltbyghøst har været stor. Ganske vist har arealet været mindre end »normalt«, men det opvejes af gode udbytter. Kvaliteten er generelt god. Det forlyder fra vores netværk, at både handelshuse og malterier allerede har købt meget maltbyg og er afdækket frem mod foråret. Købsinteressen er dalende. Maltbygpræmien er faldet de sidste 10 dage men er dog stadigvæk omkring 25-30 kr. Set i lyset af forsyningssituationen er jeg bange for, at en maltbygpræmie i den størrelsesorden er uholdbar. Selvom prisen på foderbyg stiger, risikeres at stigningen bliver absorberet i præmien og dermed ikke giver højere maltbygpris. Det er faktisk, hvad der er sket i de seneste dage. Falder foderbygprisen igen, er der til gengæld en reel risiko for, at maltbygprisen ryger samme vej. KornBasens konklusion er, at man skal få færdigsolgt gammel høst til det nuværende prisniveau på omkring 120 kr./hkg (ab gård, frit læsset, januar 2015). Dermed går man efter den gevinst, der stadigvæk ligger i en (uholdbar) høj præmie.

Jeg ved, at 120 kr. er lavere end de fleste budgetpriser, men den kan såmænd blive endnu lavere. Forhåbentlig har alle delsolgt på tidligere tidspunkter, så gennemsnitsprisen bliver bedre. I KornBasens salgsstrategi startede vi delsalget af 2014-høsten i oktober 2012 til 160-163 kr./hkg. Det var tider, dengang, og de skal nok komme igen. Bare ikke for 2014-høsten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle