Reduceret dødelighed med sygestald, varme og valset havre

Jørgen Stougaard, Glamsbjerg, fik forleden hædrende omtale på årsmødet hos Porcus Svinefagdyrlæger og Agronomer for den bedste samlede effektivitet blandt deres slagtesvinebesætninger. En konsekvent håndtering af grise, der ikke kan følge resten af flokken, er en del af forklaringen på resultatet.

"Det eneste, jeg ofte behandler for, er diarré," fortæller Jørgen Stougaard, der normalt starter behandlingen fire-fem dage efter indsættelse. Derudover kan der være enkelte behandlinger for ledbetændelse eller hjernebetændelse blandt de cirka 1.900 svin i stalden på Lindegaard, der blev taget i brug for et par år siden.

Den er indrettet med en tredjedel fast gulv ved væggen, foruden miljøspalter og traditionelle fuldspalter. Det faste leje er en fordel, når de nyindsatte grise skal have en god start, mener Jørgen Stougaard. Der er varmerør langs væggen, men når stalden skal varmes op og udtørres efter vask, benytter han sig af en transportabel kaloriefer, der har en langt større kapacitet end de fastmonterede varmerør.

"Vi har lavet lynkoblinger i hver sektion, så det er nemt at tilslutte varmen der kommer fra oliefyret," forklarer Jørgen Stougaard og viser, hvordan de fire fastmonterede hjul under varmeblæseren gør det let at flytte den rundt i stalden.

Før kalorieferens tid udtørrede han stalden med en traditionel oliebrænder, men han syntes ikke, driftssikkerheden var god, og desuden var det besværligt at fylde olie på dem. Han lægger meget vægt på, at hver sektion er ren, udtørret og opvarmet, før der indsættes nye smågrise.

Varmerørene regulerer han manuelt, og normalt nøjes han med at have varme på den første uge eller halvanden.

"Jeg har ikke gode erfaringer med magnetventiler, der automatisk åbner og lukker for varmen," fortæller han.

Alle smågrise til denne og til driftsfællesskabets øvrige stalde kommer fra samme smågriseleverandør. Jørgen Stougaard fremhæver, at smågrisene er ensartede, både når de modtager dem, men også ved levering.

"Vi leverer normalt en sektion på tre leveringer," siger han.

Sygestald

Foruden de 10 sektioner er der en sygestald, hvor der er kræset ekstra om indretningen. Ligesom i de øvrige sektioner er sygestalden indrettet med 12 stier, men hvor der er 15-16 i de normale stier, er der kun plads til fem-seks grise i stierne i sygestalden.

Jørgen Stougaard kan manuelt fodre med valset havre i sygestalden, og det har en god effekt på grise med diarré. Så snart en gris ikke følger med resten af stien, tager han den ud og flytter den til sygestalden.

"Jeg vil tro, at vi sender tre ud af fire grise på slagteriet fra sygestalden," fortæller Jørgen Stougaard. Men han flytter nødigt grise ud af sygestalden og retur til de øvrige sektioner. Det bringer ham af og til i et dilemma, fordi sygestalden sjældent bliver vasket.

"Vi kan godt finde på at flytte alle grise i sygestalden til en anden sektion for at få den vasket, men det er jo noget besværligt," synes han. Derfor mener han, at det ideelle ville være at have to sygestalde.

mot@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle