Regler giver unødig behandlinger

Forbruget af antibiotika kan sænkes med 25 procent samtidig med, at køerne får det bedre - men reglerne skal ændres.

Regler og traditioner betyder, at forbruget af antibiotika til behandling af køer er mindst 25 procent højere end nødvendigt.

Mange køer, som ikke har behov for behandling, behandles nemlig for yverbetændelser. Køerne har formentlig ulempe af behandlingen, og i de fleste tilfælde vil koen helbrede sig selv.

Det gælder ofte i tilfælde, hvor koen er inficeret med colibakterier, eller en mælkeprøve findes steril. Ønsker landmanden at afbryde en behandling, skal han kontakte sin dyrlæge først. Ellers kræver lovgivningen, at han fortsætter behandlingen i fire dage. Det er altså for indviklet at afbryde en behandling.

»Ønsket om at reducere forbruget at antibiotika risikerer at drukne i bureaukratiske regler,« siger specialkonsulent på VFL, dyrlæge Jørgen Katholm.

Behandler milde yverbetændelser

Også milde yverbetændelser behandles ofte efter en CMT-test, udført lige efter at koen har kælvet. Loven kræver, at køer i besætninger med sundhedsrådgivning modul 2, CMT-testes lige efter kælvningen, og behandlingen sættes derfor i værk, inden man ved, hvilken infektion koen har.

»Men køer med lette CNS-infektioner har i gennemsnit en højere ydelse end andre køer og er ikke syge. Derfor er det ikke nødvendigt at behandle disse køer,« siger Jørgen Katholm.

Han vurderer, at forbruget af antibiotika til behandling af yverbetændelser kan sænkes med 50 procent. Det vil reducere det samlede forbrug af antibiotika til køer med 35 procent.

»Vent med CMT-undersøgelse af nykælvere til 10-14 dage efter kælvning, og vurdér ud fra bakterieindholdet om koen behøver at blive behandlet.

På den måde undgår man at behandle køer, som enten ikke har glæde af behandlingen, fordi de helbreder sig selv, eller at behandle køer som lider af infektioner, der ikke er alvorlige for koen, for mælkens kvalitet eller for den mælk, som koen producerer,« siger Jørgen Katholm

Mildere penicillin

Også forbruget af bredspektrede antibiotika kan reduceres. Kun 10 procent af behandlingerne med bredsprekret middel skal fortsættes efter dyrkning af prøver. Halvdelen kan behandles med almindelig penicillin, resten kan helt stoppes, vurderer Jørgen Katholm

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle