Renteudgifter er steget tre mia. kr. på to år

Stigende renteudgifter er med til at presse konkurrencekraften ud af landbruget, mener Dansk Landbrugs formand Peter Gæmelke.

Landbruget betaler 3,1 mia. kr. mere i renteudgifter i 2008 end i 2006. Stigningen fra 7,8 mia. kr. til 10,9 mia. kr. er en stigning på 40 procent på bare to år. Nettorenteudgifterne har ellers ligget meget stabilt og tæt på otte mia. kr. om året fra 2002 til 2008.

Renteudgifterne er steget dels fordi gælden er steget, så der er mere at betale renter af, dels fordi renten er steget.

Ifølge Henrik Zobbe der er konstitueret direktør for Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet, er gælden vokset, fordi prisen på landbrugsejendomme er vokse meget.

"Ældre landmænd, der ikke skylder meget, har solgt til høje priser til unge landmænd, der har lånt næsten alle pengene," siger han.

1,66 procentpoint

Samtidig har uroen på finansmarkederne givet renteudgifterne en ordentligt hop opad.

Ifølge Henrik Zobbe var renten på et F1-lån i 2006 2,45 procent, mens det i 2008 er steget til 4,11 procent. Det svarer til 1,66 procentpoint og betyder, at låntagere med variabelt forrentede lån i kr. og øre skal betale 68 procent mere i renter i 2008 end i 2006.

"Det er en væsentlig stigning," understreger Henrik Zobbe.

Ifølge nøgletal fra Dansk Landbrug, stiger landbrugets renteudgifter med to mia. kr., hver gang renten stiger med en procent. Mange landmænd har dog finansielle instrumenter tilknyttet deres lån i variable renter, der gør, at det ikke slår fuldt igennem.

Gæmelke bekymret

De voldsomt stigende renteudgifter bekymrer også formand for Dansk Landbrug, Peter Gæmelke. Han mener, det kommer på et uheldigt tidspunkt fordi priserne på oksekød, svinekød og fjerkræ er langt under, hvad de burde være, når man ser på foderomkostningerne. Samtidig er det en kæmpe udfordring i forhold til den lave dollarkurs og tørken, der kan forårsage et alvorligt indgreb i høsten.

"Jeg vil ikke kalde det en krise, men det ødelægger landbrugets konkurrencekraft," siger han og maner til eftertænksomhed og forsigtighed.

Derfor opfordrer han politikerne i Danmark og EU til ikke at lægge yderligere byrder på landbruget, men udnytte de instrumenter, der kan gavne konkurrenceevnen.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle