Robotter har for alvor fundet vej ind i planteavlen

Stor efterspørgsel efter økologisk sukker og truende mangel på sæsonarbejdere har boostet salget af FarmDroid robotter.

Efter at have talt om robotter i mange år kan 2020 blive året, hvor robotter for alvor får deres gennembrud i planteavlen.

Det skyldes først og fremmest en stor efterspørgsel efter økologisk sukker. Derudover har covid-19 rettet lyskeglen direkte mod et ømt punkt for de dele af planteavlen, som er dybt afhængige af en mindre hær af sæsonarbejdere til at luge ukrudt.

Det har det danske robotfirma FarmDroid udnyttet. Sidste år solgte de godt en halv snes robotter til introduktionspris på det danske marked. I år har de øget salget i Danmark, samtidig med at de for alvor har slået hul på det tyske marked og har solgt maskiner i Sverige, Holland, Schweiz og Østrig.

Dermed har FarmDroid indtaget en førerposition på verdensmarkedet for selvkørende robotter i marken, uden at de dog vil oplyse de præcise salgstal.

Sår i GPS-koordinater

Fordelen ved FarmDroid-robotterne er, at de kan reducere behovet for håndlugning af ukrudt.

I forbindelse med såning af afgrøden registrerer robotten de enkelte frøs nøjagtige GPS-position i marken. Derved kan robotten i løbet af vækstsæsonen rense ukrudt mellem rækkerne, ligesom den med millimeters præcision kan luge ukrudt bort i selve rækken. Det sker ved, at den skyder et renseskær ind mellem roerne i rækken, så det kun er det ukrudt, der står i en lille cirkel omkring afgrøden, der overlever. Det kan reducere behovet for håndlugning med 5.000-10.000 kroner pr. hektar.

Skal kunne betale sig

Salget af robotter er styret af simpel bonde-logik: Kan det betale sig?

Det kan det. Lidt afhængigt af, hvordan man regner på det.

»Hvis man sammenligner investering i en FarmDroid til 450.000 kroner med udgiften til radrensning suppleret med håndlugning, er det ikke rentabelt. Men sådan ser regnestykket dog ikke ud for alle«, siger Christian Rabølle, maskinkonsulent hos VKST.

Han tilføjer, at robotten for nogle planteavlere kan være en adgangsbillet til at dyrke afgrøder, som det uden hjælp fra robotter ikke ville kunne betale sig at dyrke. Det gælder for eksempel økologiske sukkerroer, som skal holdes rene for ukrudt for at blive en økonomisk succes. Lykkes det, er det til gengæld en god forretning.

Spændende fremtid

En af fordelene ved FarmDroid-robotterne er, at de kan køre i døgndrift i marken, og at ikke vejer ret meget. Sidstnævnte giver i et langsigtet perspektiv mulighed for at dyrke afgrøderne i en løs, sund og dyrkningssikker jord.

Umiddelbart vil man måske mene, at det er en ulempe, at FarmDroid-robotterne bevæger sig med mindre end en kilometer i timen.

Ifølge Kristian Warming, en af stifterne af FarmDroid firmaet, kan det dog vendes til en fordel. Den langsomme fremkørselshastighed på under en kilometer i timen giver nemlig robotten god til at indsamle informationer om afgrødens tilstand, jordens beskaffenhed, næringsindhold, ukrudt, skadedyr og andre forhold, som på sigt også vil gøre det interessant at bruge den i konventionelle landbrug.

Faktaboks

FarmDroid

  • FarmDroid ApS er stiftet af landmandssønnerne Jens og Kristian Warming sammen med Innovationsmiljøet Syddansk Innovation A/S og roboteksperten Esben Østergaard, kendt fra milliard-salg af Universal Robots.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle