Russisk importstop kan trække ud i måneder

EU-landene gør ikke nok for at beskytte mod spredning af svinepest, mener russiske myndigheder.

Det russiske importstop for svinekød fra EU kører nu på tredje uge, og ifølge områdedirektør Jens Munk Ebbesen, L&F, er der ingen tegn på opblødning i konflikten. Dermed må 2-3 procent af det producerede svinekød i EU foreløbig oplagres eller afsættes til andre købere.

Fra russisk side er der nu tilladt import af varmebehandlede produkter, men ellers gives der udtryk for, at konflikten kan blive af længere varighed - to-tre måneder er nævnt.

»Men der er retorik med i spillet. At russerne nævner en varighed på to-tre måneder er ikke det samme, som at det sker,« siger Jens Munk Ebbesen.

»Der forhandles fortsat på flere planer. Dels mellem EU og Rusland om de forholdsregler, som skal gælde for handel med kød og levende dyr med henblik på at beskytte mod smitte med svinepest, dels om inddæmning af sygdommen. Tirsdag var der møde i Litauen med deltagelse af Rusland, Polen og Hviderusland om de lokale forholdsregler, som landene tager mod spredning af sygdommen.«

For ringe overvågning

EU-embedsmænd har kaldt det urimeligt at stoppe for import af svinekød fra hele EU på grund af to vildsvin med afrikansk svinepest i en skov i Litauen.

Men russerne ser anderledes på situationen. Herfra mener man, at EU’s systemer til overvågning og kontrol over for svinepest er ineffektive, og der henvises blandt andet til de store bestande af vildsvin i Litauen og Polen.

»Europa synes ikke fuldt ud at have forstået størrelsen af den risiko, som afrikansk svinepest repræsenterer, og hvilke forholdsregler der bør gennemføres mod den,« har en højtstående embedsmand sagt til Interfax.

Ifølge embedsmanden har Rusland selv indført krav om adskillelse af svinebesætninger og andre biologiske beskyttelsesforanstaltninger, som EU kunne lære af.

Krav om opvarmning

En anden faktor i spillet er et EU-direktiv fra 2002, hvori det kræves, at svinekød fra den russiske enklave, Kaliningrad, opvarmes til mindst 80 grader, før det må indføres i EU.

»Intet videnskabeligt bevis er blevet fremvist for at stille sådanne krav,« siger embedsmanden.

»Vi henholder os til princippet om ligeværdige forholdsregler,« tilføjer han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle