Sådan bliver majsstænglen lettere at æde

Ved at rive den i stykker gøres majsplantens stængel både lettere fordøjelig og mere appetitlig. Metoden hedder Shredlage.

Enkelt ser det ud, men tankegangen bag er avanceret.

Shredlage hedder en amerikanske metode, hvor majsstænglen rives i stykker og presses, så den bliver mere appetitlig for koen.

Resultatet er mindre sortering i foderet, siger mange af de farmere, som har prøvet det.

Et aggregat sættes direkte bag på snitteren og river og presser især stænglen.

Hele ideen er, at der skal være større overflade for koens mave til at bearbejde stænglen. Desuden giver det længere tyggetid og måske bedre foderudnyttelse, når mere af stænglen bliver spist i stedet for at blive sorteret fra på foderbordet.

I forhold til almindelig majsensilage er shredlage snittet lidt længere. Alligevel er det mindst lige så let at ensilere som anden ensilage, siger producenten af den særlige maskine, der i USA koster i omegnen af 20.000 kroner.

Med mere fiber i foderblandingen kan man spare på lucerne, som indgår som en vigtig del i mange amerikanske foderblandinger. I danske foderblandinger med stadig mere majs kan det måske også være interessant.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle