Sådan klarer landene tørken

Flere lande lover deres landmænd direkte tørkestøtte, andre overvejer det.

Landbrugets repræsentanter har efterspurgt 1 mia. euro i støtte. Ifølge formand for Bauernverband ligger tabet på 1,4 mia. euro, cirka 20 procent under det normale. Regeringen er positiv over for at hjælpe, men vil afvente og se de konkrete høstresultater sidst i august, før de gør noget. Pengene er nationale.

I visse forbundsstater overvejer de at gøre noget tidligere, og i Bayern overvejer de direkte støtte til at købe foder på grund af mangel på græs.

Den svenske regering har lovet, hvad der svarer til 870 mio. danske kr. i krisehjælp. Hjælpen skal komme som direkte hjælp af nationale midler. Slagterikontrolafgiften reduceres med 43 mio. kr. i et år. I 2018 udbetales 290 mio. kr. til mælke og kødproducenterne. I 2019 udbetales 760 mio. svenske kr., der også kan komme planteavlere til gode. Regeringen vil arbejde for tidlig udbetaling af EU-støtte, og økologer har fået dispensationer i forhold til foder. Et gennemsnitligt landbrug vil modtage 43.000 kr. i støtte. Hjælp til landbruget er blevet en del af den forestående valgkamp, og Centerpartiet kræver en hjælp på 5,7 mia. svenske kr. til landbruget.

Der er ikke sket så meget konkret endnu, men finske landmænd regner med, at regeringen har nogle forslag efter forhandlingerne om budgettet for næste år senere i august. Da plejer de også at enes om et tillægsbudget for indeværende år.

I Norge går et flertal af i det norske storting ind for, at landbruget skal have en økonomisk hjælpepakke. I Sydnorge høster de kun 40 procent af det normale udbytte. Der forhandles om direkte erstatning af høsttab og om lempede administrative regler. Der er endnu ingen konkrete beløb på bordet.

Det polske parlament har besluttet at bruge 1,4 mia. kr. på at hjælpe landmænd, der lider under tørke eller oversvømmelse. Tørke har påvirket 63 procent af det dyrkede areal, og 111.800 landmænd er ramt. I det sydlige Polen er afgrøder ødelagt af oversvømmelse. 1,2 mia. kr. er øremærket landmænd, der har tabt mindst 30 procent af det normale udbytte. 100 mio. kr. er øremærket til støtte til renteudgifter.

Den lettiske regering har erklæret tørkesituationen som en national katastrofe. Bankerne har derfor fået midlertidigt forbud mod at begynde konkurssager i landbruget.

Litauen har erklæret undtagelsestilstand i landbruget. Regeringens opgørelser viser, at landmænd har mistet omrking 15-50 procent af afgrøderne til tørke.

Regeringen, DF og S har besluttet, at økologiske landbrug i en periode kan sænke indholdet af grovfoder i foder til kvæg fra 60 til 50 procent uden at miste deres status som økologisk.

Økologiske landbrug kan også gives dispensation til at bruge foder, som er høstet på marker, der er under omlægning til økologi, og derfor dyrkes efter økologiske principper.

Endelig gives der tilladelse til at høste græs på brakarealer og bruge dette til foder.

Den hollandske landbrugsorganisation har bedt regeringen om overbærenhed i forbindelse med kontrollen af efterafgrøder og lov til at bruge vand til vanding uden begrænsning. Samtidig har de bedt om to ekstra uger til at sprede husdyrgødning. Der er ingen kontant tørkehjælp på vej.

Politikerne er endnu ikke på banen i Schweiz, men landboorganisationen har bedt om en hjælpepakke.

De beder om lavere afgift på importeret foder og støtte til at fryse oksekød, så prisen ikke falder som resultat af de mange slagtninger, tørken medfører. Omvendt har staten meldt ud, at man bør fremme forsikringsløsninger i tilfælde af stærk tørke.

De fleste steder er situationen ikke så slem, dog er det galt i de vestlige alpinske dele af landet, hvor der dyrkes græs. Her æder køerne allerede af høet, der var tænkt til vinteren. De forventer ingen hjælp fra staten. Landmænd har ofte tidligere fået hjælp fra katastrofefonde, men befolkningen er meget negativ over for denne særbehandling af landmænd, og politikerne har tidligere sagt til landbruget, at man ikke skal regne med at få hjælp igen. Intet ligger dog fast.

England har ikke udsigt til de store tørkehjælpsforanstaltninger lige nu. Scotland og Wales har fået nogle undtagelser på bjærgning af foder og grønne regler.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle