Sørgelig rekord: Hver tredje dødsulykke sker i landbruget

I 2016 skete der 13 dødsulykker i landbruget. Det er alt for højt, og der skal gøres noget, mener Seges.

I 2016 skete der 13 dødsulykker i landbruget. 13 bedrifter blev ramt af en ulykke med døden til følge. Intet andet erhverv i Danmark har så høj en dødsstatistik, og der er intet tegn på, at statistikken falder.

I gennemsnit har der siden 2003 været 8,5 dødsulykker i landbruget om året, viser tal indsamlet af Arbejdsmiljøchef hos Seges, Helle Domino.

»Det er hårdt og forfærdeligt, hver gang jeg ser, at der er sket endnu en dødsulykke. For jeg ved godt, hvad det betyder for den enkelte bedrift og de pårørende,« siger Helle Domino.

Arbejdstilsynet har i 2016 modtaget 28 anmeldelser af arbejdsrelaterede dødsulykker. 10 af disse er sket i landbruget. Det vil sige, at hver tredje dødsulykke på det danske arbejdsmarked sker indenfor landbruget.

»Landbruget er en blanding af manuelt arbejde og meget energi i arbejdet. Der er maskiner og transport med store kræfter og en »gør det selv« kultur. Ting der gør, at flere ulykker har en dødelig udgang i stedet for kvæstelse,« fortæller Holger Delfs, konsulent hos Arbejdstilsynet.

»Jeg skulle bare lige«

I landbruget er der mange faktorer, der kan forårsage en dødsulykke. Det gælder som landmand om at have en forståelse for sikkerheden og risikoerne ved at arbejde på en bedrift.

»Der er rigtig mange ulykker, der sker, fordi man siger »jeg skulle bare lige..«, og oftest går det også godt nok, når man bare lige skal gøre noget. Men nogle gange går det ikke, og det er der, ulykkerne sker. Der er altid en årsag til at ulykken sker. Det er ikke en tilfældighed,« siger Helle Domino.

Arbejdstilsynet fører mellem 1000 og 1500 tilsyn om året på landbrug rundt om i Danmark. Her kigger de blandt andet efter, om sikkerheden er i orden på den enkelte arbejdsplads.

»Det er de samme typer af ulykker, der sker igen og igen i landbruget, og der er udviklet praktiske anvisninger til hvordan de kan undgås. Det handler om, at indarbejde sikkerheden i de daglige arbejdsopgaver,« siger Holger Delfs fra Arbejdstilsynet.

Seges: Vi gør, hvad vi kan

13 dødsulykker i landbruget er for meget på et år. Det kan både Seges og Arbejdstilsynet blive enige om. Arbejdsgiverne på bedriften har ansvaret for arbejdspladsen, mens Seges og Arbejdstilsynet har et ansvar for at formidle og gøre alt, hvad de kan for at forebygge, at tallet bliver så højt.

»Man kan altid gøre mere for at informere om sikkerhed og arbejdsmiljø. Og vi vil gerne gøre mere, men vi prøver at gøre det, vi kan, med de arme og ben vi har til rådighed. Vi har en bred målgruppe at nå ud til,« siger Helle Domino.

Seges begyndte i 2016 et pilotprojekt med Gjensidige og Østifterne »En sikker vinder«, der er målrettet landbrugsstuderende

»Unge er specielt udsatte for ulykker, og vi vil gerne sætte forbyggende ind hos de unge, der kommer ud i landbruget,« siger Helle Domino. Derudover har Seges et samarbejde med TopDanmark, hvor alle TopDanmark kunder, der har været ude for en ulykke, kan få et gratis besøg af Seges for at forbygge flere ulykker.

Hos Arbejdstilsynet bliver der ført tilsyn, men det er svært at forudse, hvor ulykkerne vil ske.

»Som udgangspunkt er det de enkelte landbrug, der skal undgå at der sker dødsulykker. Det bliver ikke bedre end det, der er forståelse for hos den enkelte landmand. Og det er ikke raketvidenskab at forebygge dødsulykker,« siger Holger Delfs om det høje antal af dødsulykker i landbruget i 2016.

Faktaboks

Gode råd til sikkerheden

  • Man skal som ejer have gjort sig bevidst om, hvilken type bedrift man arbejder på
  • Det er okay at bruge fem minutter ekstra på en opgave, hvis sikkerheden bliver sat i fokus
  • Vær to til at udføre en opgave, hvis det løfter sikkerheden
  • Prioriter arbejdsmiljø og sikkerhed lige så højt som økonomi og drift

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle