Skal Første grynt blive det sidste?

I en svinebesætning er det lovligt at have 750 dyreenheder.

Nu kommer så planen om et "kæmpesvineri" på 1.160 dyreenheder eller 5.000 søer med 150.000 smågrise årligt, kaldet Første grynt. Svineindustriens mantra har længe været "Stort - større - bedst"! Lang tids hjernevask har gjort, at de involverede tror på det. Dog begynder enkelte nu at se, at Babelstårnet vakler.

De stigende jordpriser holdt længe tankerne væk fra det tåbelige i at producere stadig større mængder af svinekød og sælge det med underskud.

Forleden bragte Danske Svineproducenters netside imidlertid en udtalelse. Afsenderen var formand Torben Poulsen der i et indlæg stillede store og fornuftige spørgsmål ved projekt Første grynt.

Torben Poulsen sår blandt andet tvivl om den økonomiske mulighed i den tilhørende gyllehåndtering. Han drager også sammenligninger til de kæmpestore farmes fiasko i Østeuropa. Han udtrykker bekymring for den øgede transport der næppe kan betegnes bæredygtig. Samtidig konkluderer han fornuftigt, at smittetrykket vil stige. Han skriver, at man skal tænke på, at risikoen ved at samle så mange svin på et sted er, at der nemmere indføres smitte og det reelt ikke vil være muligt at tømme et sådant anlæg og starte forfra, samt at medicinforbruget vil stige. Jeg kan kun rose Torben Poulsen for erkendelsen af, at tiden for industriel svineproduktion er ved at rinde ud.

De samme anstrengelser og økonomiske midler bør anvendes på kvalitetsfødevarer, som man i dag anvender på at fremstille industrielle sekundavarer, så kan Danmark blive et frem for bare , som repræsentanter for storlandbruget er i fuld gang med at planlægge.

Karen Olesen

Møllestien 10, Gl. Rye

8680 Ry

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle