Slår egen rekord i vårbyg med ni hkg pr. hektar

Sidste år høstede Sten Sigersted 84 hkg vårbyg på en enkelt mark, men i år har han høstet 95 hkg pr. hektar på en mark på 39 hektar.

Høsten af vårbyg startede 25. juli på Gammeleje ved Nakskov.

»Vi høstede 42 hektar Rosalina vårbyg som de første af vores i alt 279 hektar med vårbyg. Udbyttet lå på knap 88 hkg pr. hektar, og med et vandindhold på cirka 15 procent var vi særdeles godt tilfreds,« fortæller Sten Sigersted, inspektør på Gammeleje.

Humøret steg dog yderligere, da han få dage senere høstede 95 hkg pr. hektar på en mark med 39 hektar Rosalina vårbyg.

»Så høje udbytter har vi aldrig avlet i vårbyg. Sidste år havde vi en enkelt mark der gav 84 hkg pr. hektar. og selvom byggen har set rigtig godt ud i år, og vi derfor har haft høje forventninger, så har udbyttet overrasket positivt,« siger Sten Sigersted.

I de 123 hektar med Rosalina vårbyg har udbyttet varieret fra 78 til 95 hkg pr. hektar, mens det i de to marker med Quench, som han havde høstet først i denne uge, lå på henholdsvis 85 og 87 hkg pr. hektar. Tirsdag middag manglede han således kun at høste 86 hektar Quench for at være færdig med vårbyggen. Han følte sig derfor overbevist om, at udbyttet i vårbyggen bliver højere, end de 75 hkg pr. hektar, som han har budgetteret med inden sæsonen.

Generelt gode udbytter

Hos Dansk Landbrug Sydhavsøerne mener planteavlschef Bo Secher da også, at udbytterne i vårbygen er over middel. Men han påpeger samtidig, at der er stor variation i udbytterne på de cirka 70 procent af arealet med vårbyg, der er høstet på nuværende tidspunkt.

»Det er tydeligt, at det er de tidligt såede marker, der giver bedst. Men vi har også arealer, hvor tørken har kostet udbytte,« siger Bo Secher.

Han tilføjer, at det kolde og våde forår har betydet, at der på nogle marker har været en uens fremspiring og vandlidende pletter i markerne. Noget de ellers ikke er vandt til i området.

Knap så langt fremme nordpå

På Fyn vurderer Michael Wang Lønbæk, at cirka 30 procent af vårbyggen er høstet på nuværende tidspunkt, og at både udbytte og kvalitet er over middel.

Længere mod nord er høsten til gengæld ikke så fremskreden. Således vurderer Jens Elbæk, chefkonsulent, LandboNord, at der kun er høstet fem procent af arealet med vårbyg i det nordjyske område.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle