Slagterier har fundet sparegrisen

Sidste år var slagterierne blandt dem, som holdt flest penge tilbage i andelsselskaberne. Over flere år er Danish Agro og DLF mest ivrige efter at konsolidere sig.

Andelsslagterierne Tican og Danish Crown har lagt noget af en ny ruteplan, når det gælder om at spare op og lægge penge fra overskuddet ind i selskaberne.

LandbrugsAvisens nye analyse af de største danske andelsselskabers konsolidering igennem de sidste tre år viser, at slagterierne har ændret mest kurs undervejs.

Mens de for et par år siden stort set udbetalte revl og krat af overskuddet til landmændene, så indbetalte de sidste år en til to procent af omsætningen til opsparing i selskaberne.

Seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut mener, at trenden mest afspejler, at slagterierne dels sidste år havde en rigtig god indtjening, dels ruster sig kapitalmæssigt til vækst i udlandet.

»Tidligere kunne andelsvirksomhederne vokse billigt via fusioner i Danmark. De muligheder er der ikke længere. Det kræver kapital at vokse i udlandet via opkøb,« siger han.

Mere opsparing i år

Ifølge Danish Crowns formand, Niels Mikkelsen, så forklares en del af den højere konsolidering sidste år, at slagteriselskabet ændrede regnskabsprincipper, så goodwill ikke længere skulle afskrives.

Samtidig lagde Danish Crown lidt ekstra til side fra et godt resultat i oksekød-delen til bygningen af et nyt kreaturslagteri.

Både Danish Crown og Tican signalerer nu få dage før præsentationen af årets regnskaber, at der også skal konsolideres solidt ind i år.

»Vi siger, at vi formentlig vil foreslå en lidt højere konsolidering end normalt. Det skal ske på en afbalanceret måde, hvor vi både tager hensyn til virksomhedens udvikling og behovet for at sende penge tilbage til primærproducenter i en hård økonomisk situation,« siger Niels Mikkelsen.

Ticans formand, Jens Jørgen Henriksen, er på linje.

»Vi bliver mødt med større kapitalkrav af bankerne. Det er bare tiderne, at vi er nødt til at regne med en vis størrelse på konsolideringen,« siger han.

Danish Agro på toppen

Den andelsvirksomhed, som har konsolideret mest af omsætningen ind det sidste år, finder man dog uden for slagteribranchen.

Grovvarevirksomheden Danish Agro, der har været igennem en betragtelig vækst i de senere år, har i de sidste tre år konsolideret hele overskuddet ind i virksomheden - og lagt et beløb til side i virksomheden svarende til to procent af omsætningen ind i virksomheden.

»Når vi igennem årene har valgt at konsolidere virksomheden, så er det et udtryk for, at vi har haft et ønske om at udvikle den. Det kræver noget egenkapital at stå imod med. Det har været vores og ejernes ønske,« siger formand Jørgen H. Mikkelsen.

Både DLG og Arla Foods har i de senere år henlagt stabile beløb til opbygning af reserverne. Begge selskaber har også vedtaget faste mål for, hvor meget der skal komme ind.

»Det har været rettidig omhu. Vi er blandt dem, som er vokset mest i Danmark og Europa. Når du er en vækstvirksomhed, så er soliditet altafgørende, og vi står ikke med noget akut kapitalproblem-behov,« siger DLG¿s formand Niels Dengsø Jensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle