Slagtesvin skal fodres restriktivt

Højere foderpriser øger værdien af at kunne styre foderoptagelsen hos slagtesvin.

Mange slagtesvineproducenter overvejer, om de skal fodre deres grise ad libitum eller restriktivt. For svinebrugskonsulent Jan Karlsen, FynVet, peger flere pile i retning af restriktiv fodring. Det kom blandt andet frem på FynVets årsmøde for nylig.

"Ad libitum er fortsat et godt system, men jeg vil anbefale, at man som slagtesvineproducent overvejer restriktiv fodring. Ikke mindst hvis man alligevel skal ændre noget i sin produktion," lyder det fra Jan Karlsen.

Baggrunden for hans anbefaling er, at foderforbruget i fremtiden vil spille en større økonomisk rolle. Med ad libitum-fodring er der kun begrænsede muligheder for at styre foderoptagelsen, og praktiske erfaringer har vist, at ad libitum-fodring lettere fører til højere foderforbrug. Ikke mindst når slagtevægten er høj.

Savner styringsmuligheder

Med ad libitum-fodring er der kun begrænsede muligheder for at styre foderoptagelsen, men Jan Karlsen peger alligevel på følgende muligheder:

- Luk for vandet i foderautomaterne fra omkring 70 kg

- Skift til en foderblanding med under 100 FE pr. 100 kg

- Lang nattepause.

Han peger selv på den første mulighed med at lukke for vandet som den mest effektive løsning. Han er ikke begejstret for den sidste løsning med at indføre en lang nattepause uden foder.

"Resultatet vil sandsynligvis blot være, at de største grise æder foderet fra de mindste, når fodermaskinen igen starter. Dermed bliver spredningen i stien blot større," siger han.

Turbulente foderpriser

Ved årsmødet omtalte Jan Karlsen kort forventningerne til foderpriserne.

"Markedet er hverken gennemskueligt eller forudsigeligt," sagde han og oplyste, at sammenlignelige foderblandinger bliver tilbudt svineproducenter til priser der svinger 10-15 kroner.

Han var forsigtig med at spå om sommerens kornpriser.

"Men som svineproducent kan man spørge sig selv, om det er sandsynligt, at det nuværende prisniveau for korn holder, når man i slutningen af juni har vinterbyg af ny høst længere nede i Europa," sluttede Jan Karlsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle