Små lagerændringer, store prisudsving

Priserne på råvarer svinger som aldrig før. Dage, hvor afgrøderne eller olieprisen bevæger sig helt ud til grænserne for, hvad børserne tillader på en handelsdag, er ikke længere usædvanligt.

Prisudsvingene har fulgt med råvarepriserne opad. Grafer over de daglige udsving på børserne i New York, Chicago og Paris for henholdsvis olie og hvede viser med al tydelighed, hvordan priserne bevæger sig i større og større kurver.

Siden år 2000 er de daglige ændringer på olieprisen steget støt og roligt indtil midten af 2007, hvor udsvingene begynder at blive at tage til i fart. Den største målte ændring på dagsbasis skete 6. juni 2008, hvor olieprisen steg hele 10,75 USD på en dag.

Hvede handlet i Chicago udviser samme tendens til større bølgegang. Siden starten af 2007 er udsvingene blevet markant større, og perioden i slutningen af februar udviste helt ekstreme prisudfald. Alene 27. februar blev hvede handlet i intervallet 1.070 US cent som det laveste og 1.340 som det højeste.

Til sammenligning er det helt andre minimale udsving der gør sig gældende for hvede handlet på MATIF børsen i Paris.

Hos Jyske Bank har man denne forklaring:

"Usikkerhed på markedet betyder større udsving, og stor usikkerhed har faktisk præget både olie og afgrødemarkederne generelt på det seneste," lyder vurderingen fra Casper Andersen, råvareanalytiker i Jyske Bank.

Procentuelt er der ikke de store ændringer i, hvad priserne svinger med, men de store udsving gør, at investorer og landmænd er langt mere udsatte end tidligere.

"Selv små ændringer på markedet har stor effekt på prisen. En nyhed om ændringer i olieproduktionen i Nigeria ville måske for to år siden have ført til en prisændring på to dollar, mens en tilsvarende nyhed i dag fører til en ændring på fire dollar."

"Mangeleffekt"

Problemet er ifølge råvareanalytikeren, at vi står i en mangelsituation i forhold til mange råvarer.

"Når lagrene er lave, skabes en såkaldt "mangeleffekt" der betyder, at blot små udsving i den fundamentale situation kan betyde store prisudsving." Derudover har råvaremarkedet tiltrukket mange flere spekulative investorer, og det kan igen have en betydning for de større udsving i priserne.

"Store udsving kan godt være et tegn på, at tingene er ved at nå en top," lyder vurderingen. Eksempelvis var de store hvedeprissvingninger i februar starten på faldende hvedepriser.

"Vi har set dage for olien, der godt kan minde lidt om det, vi så for hvede. Der har været udsving, man aldrig har set tidligere." Casper Andersen er dog ikke sikker på, at de nuværende voldsomme udsving i olieprisen er en indikator på, at prisen på olie er på vej ned.

"Usikkerheden skal reduceres. Men på afgrødemarkederne er der ikke noget der tyder på, at det vil ske foreløbig," konkluderer Casper Andersen og siger:

"Svingningerne er kommet for at blive."

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle