Sojaprisen er fanget i en skruestik

Marked/Korn & foder af konsulent Jakob F. Kjærgaard, Gefion

Siden begyndelsen af oktober er sojaprisen på Chicago kravlet opad, hvilket et par dage med prisfald i denne uge ikke kan ændre på. Stigningen sker til trods for, at den amerikanske sojahøst kører på skinner og stadigvæk ser ud til at resultere i en kæmpeproduktion. Selvom den sydamerikanske sojasåning er løbet ind i en vejrmæssigt vanskelig start, er der ikke ændret på udsigten til endnu en arealfremgang på det sydamerikanske kontinent.

Når sojaprisen alligevel har sagt farvel til prisbunden, skyldes det alene en meget stor efterspørgsel, som uge efter uge overgår markedsforventningerne. I den forgange uge blev der fx sejlet 2,4 mio. ton sojabønner ud af de amerikanske eksporthavne sammenlignet med en markedsforventning på 1,4-1,8 mio. ton.

Man kan således sige, at sojaprisen er fanget i et skruestik mellem en høj forsyning og et stigende forbrug og opkøb. Mens der ikke ser ud til at være noget, der kan ryste forbruget, er det selvfølgelig usikkert, om et stort sydamerikansk areal også ender med at blive til en stor produktion. Den afgørelse ligger i hænderne på vejrguderne.

Måske er det dette usikkerhedsmoment, som er årsagen til, at de store kapitalfonde i øjeblikket placerer deres penge på stigende og ikke faldende sojapriser på Chicago-børsen. KornBasens anbefaling er fortsat, at man stiller sig tilfreds med det nuværende prisniveau og får afdækket sojaforbruget et år frem.

Rapsprisens sololøb

Mens de øvrige afgrøder periodevis har udvist svaghedstegn, har rapsprisen kun kendt én vej i de sidste to måneder, nemlig opad. Der har ikke været tale om en eksplosiv stigning men et roligt forløb, som normalt også betyder, at det er mere holdbart.

Isoleret set er de grundliggende forhold også meget prisstøttende for raps. Der er udsigt til de laveste lagre i 12 år, efter 2015-høsten og 2016-høsten har fået en problematisk start anført af de meget tørre forhold i strækningen fra Baltikum, Hviderusland til store dele af sortehavsregionen. I Ukraine, som er eksportør til EU, er rapsarealet tillige faldet for andet år i træk. Endelig er der stigende frygt for, at den El Nino-udløste tørke i Østasien vil gå ud over produktionen af palmeolie, og det støtter selvfølgelig også rapsprisen.

Bremseklodsen skal vi finde i en råolie, som ganske vist ikke falder, men på den anden siden heller ikke kan finde argumenter for at stige.

Samlet ser det dog stadigvæk prispositivt ud for rapsen, og dermed er KornBasens anbefaling stadigvæk, at man afventer yderligere salg.

 

Husk future-muligheden

Husk at man godt kan skaffe likviditet fra afgrødesalg og samtidig være med i prisudviklingen hen over efterår og vinter. Det opnås ved at sælge afgrøden og samtidig købe den tilsvarende mængde tilbage i form af futures på Matif.

Muligheden eksisterer for raps og hvede og tilbydes af Danish Agro, Brdr. Ewers, Saxo Bank og Jyske bank.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle