Større Jordbrug: »Vi har gode kort på hånden«

Indgåelse af landbrugsaftalen var en sejr for L&F, og Større Jordbrug står godt rustet til at levere på den, sagde Christina Ahlefeldt-Laurvig på årsmøde.

Landbrugsaftalens store fokus på, at det er ny teknologi, der skal sikre resultaterne for landbrugets klima-indsats, giver medlemmerne af Sektionen for Større Jordbrug gode forudsætninger for at levere.

Det fastslog Christina Ahlefeldt-Laurvig, formand for Sektionen for Større Jordbrug, i sin beretning ved sektionens årsmøde 31. januar.

»Heldigvis er ny teknologi tiltænkt en vigtig rolle i forhold til at nå de mål, der er sat. Jeg ved, at hvis der er nogen, der kan få det bedste ud af nye løsninger og ny teknologi, er det jer medlemmer«, sagde formanden.

En varm kartoffel

Christina Ahlefeldt-Laurvig forudså i sin beretning, at måling og registrering af landbrugets klimapåvirkning bliver en ’varm kartoffel’ også i 2022, bl.a. i relation til den CO2-afgift, som regeringen har varslet. Og selv om præcise klima-beregninger ikke ligger lige om hjørnet, glædede hun sig over det arbejde med klimaregnskaber, som Større Jordbrug og Skovforeningen får udført af virksomheden ConTerra.

»Jeg mener, vi har ret gode kort på hånden, både i forhold til den plantebaserede dagsorden og i forhold til landbrugsaftalen. Jeg tror, vi skal tage ja-hatten på - mange af os er allerede gået foran med nogle ting«, sagde Christina Ahlefeldt-Laurvig.

Hold høj standard

I sin beretning kom Christina Ahlefeldt-Laurvig bl.a. ind på politiske sager, hvor Større Jordbrug specielt gør en forskel i L&F.

Det gælder bl.a. arbejdet i Vildtforvaltningsrådet, hvor forhandlinger om udsætning af ænder og fasaner er på dagsordenen.

Jagt er et stort forretningsområde for mange medlemmer af Større Jordbrug, og derfor er det vigtigt, at man ikke giver jagt- og udsætnings-kritikere skyts, f.eks. ved at sjuske med lovpligtige indberetninger eller ukritisk dele jagtoplevelser på sociale medier, mente formanden.

»Der er dele af vores samfund, som ikke forstår jagten. Ofte kan de store jordbrug blive omverdenens yndlingsofre. Hold derfor høje standarder«, opfordrede formanden.

Seges uden pres

Christina Ahlefeldt-Laurvig kom i sin beretning også ind på adskillelsen af Seges Innovation og Landbrug & Fødevarer.

Adskillelsen skal tydeliggøre, at Seges er en uafhængig forsknings- og udviklingsorganisation, og armslængden vil på sigt blive til gavn for landbruget, selv om det kræver en kulturændring indadtil, vurderede hun.

»Jeg forudser, at de dygtige medarbejdere i Seges kan undgå ikke-sagligt pres i deres arbejdsopgaver«.

Vinterseminar rykket

Større Jordbrugs årsmøde blev igen i år holdt som virtuelt webinar på grund af coronasituationen, som på mange måder har påvirket de store jordbrug, fordi danskerne som aldrig før er valfartet ud i naturen og i den forbindelse har udfordret ejendomsretten og de private natur- arealer.

Derfor har Sektionen for Større Jordbrug også fornyet fokus på adgangsregler - og vil også følge etableringen af de nye naturnationalparker tæt, sagde Christina Ahlefeldt-Laurvig.

Sektionens traditionelle vinterseminar, som oprindelig var programsat 1. februar, er på grund af det høje smittetryk ændret til et forårsseminar.

Det finder sted 25. og 26. april på Hotel Munkebjerg i Vejle.

Faktaboks

Genvalg i Udvalget for Større Jordbrug

  • Større Jordbrugs årsmøde 2022 blev afviklet som webinar mandag 31. januar.
  • Fire medlemmer af Udvalget for Større Jordbrug var på valg og blev genvalgt uden modkandidater:
  • Nicolas de Bertouch-Lehn, Lungholm Gods, Rødby, Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard, Hjerm, Anita Halbye, Høvdingsgaard, Mern, Christian Sehestedt Juul, Ravnholt Gods, Ørbæk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle