Større Jordbrug: Vi må kæmpe hårdere

Det seneste år har svækket Sektionen for Større Jordbrug i L&F. Nu skal der kæmpes fra tue til tue for sektionens mærkesager, siger formand Frederik Lüttichau.

Det bliver fremover sværere at få ’supertankeren’ Landbrug & Fødevarer til at lægge sig i selen for Større Jordbrugs særlige mærkesager.

»Vi har tidligere været meget privilegerede ved at have en repræsentant i formandskabet. Det havde vi med Michael Brockenhuus-Schack og senere med Lars Hvidtfelt. Det har vi ikke mere, og dermed er det klart, at vi kommer til at arbejde hårdere end tidligere på at få vores dagsordener igennem«.

Med til billedet hører, at Frederik Lüttichau selv lagde billet ind på posten, som imidlertid gik til Thor Gunnar Kofoed.

Frederik Lüttichau understreger, at han har et glimrende forhold til den nye viceformand og ikke har fortrudt sin deltagelse i valgkampen.

»Vi har et fint samarbejde, selv om det ikke er min hobby at tabe«.

Måske ny regering

Muligheden for et snarligt, politisk skifte i Danmark er også et scenarie, der kan ændre mulighederne for at få Større Jordbrugs politiske mærkesager igennem.

Det gælder afvikling af jordskatter, pesticidafgifter og generationsskifteskatter m.m.

Frederik Lüttichau håber, at en kommende regering uanset farve vil have øjnene åbne for, at landbruget på den ene eller anden måde må bringes ud af den fastlåste og forgældede position, hvor en femtedel af fuldstidbedrifterne nærmer sig insolvens.

Ved at fjerne jordskatter og pesticidafgifter ville mange landmænd få plads til at flytte dyr bankgæld til realkreditgæld, pointerer han.

»Det løser ikke det hele, men det ville have stor betydning«.

Landbrugsreform

Et område, hvor Frederik Lüttichau oplever helt konkret politisk modstand inden for primærbestyrelsens egne rækker, er EUs landbrugspolitik.

Den næste programperiode, 2020-2027, diskuteres allerede intenst i Bruxelles, hvor det er på tale at skære i støtten til de største landbrug og i øvrigt øremærke en større del af landbrugsstøtten til de mindre landbrug.

»Jeg kan slet ikke se perspektivet. Der er andre områder, hvor vi har et godt samarbejde med familielandbruget, men lige her er vi ’fjender’«, siger Lüttichau.

»Her er det rigtig vigtigt, at vi får styret L&F den rigtige vej rent holdningsmæssigt. Det går ret godt, men vi har konflikten. Det er der ikke tvivl om«.

’Total overvågning’

Et helt aktuelt emne, der får Frederik Lüttichau til at råbe vagt i gevær i L&F, er Landbrugsstyrelsens omlægning af kontrollen med grundbetalingens aktivitetskrav fra 5 pct. fysisk kontrol til 100 pct. kontrol baseret på satellitfotos.

»Man skal ikke se spøgelser, men instinktivt er de fleste vel imod den totale overvågning. Og her taler vi om at overvåge landbrugsbedrifters aktivitet helt og totalt«.

»Vi skal ikke bare holde fast i en sund skepsis. Vi skal sikre os, at der er klare fordele«.

Faktaboks

Større Jordbrug holder årsmøde

  • Årets tema er naturbeskyttelse i agerlandet, når L&Fs Sektion for Større Jordbrug holder årsmøde og vinterseminar 4.-5. februar på Comwell Kongebrogaarden, Middelfart.
  • Maria Reumert Gjerding, præsident for DN, og Morten D.D. Hansen, museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum, holder indlæg. 
  • Morten Løkkegaard, spidskandidat til Europa-Parlamentet for V, taler om den kommende landbrugsreform.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle