Stor spredning på omkostninger til vedligehold på traktorer

Mange landmænd vælger gerne samme traktor igen, viser ny Farmtest, der også afslører, at der er stor forskel på vedligeholdelsesomkostninger på tværs af model og mærke.

Hvad er omkostningerne pr. time for vedligehold af dine traktorer? Hvis ikke du ved det, så kan du måske få et hint i en ny Farmtest fra Seges (det nu tidligere Videncentret for Landbrug).

Farmtesten »Brugererfaringer med nyere traktorer« har via portalen maskinbasen.dk og personlige interviews samlet relevante erfaringer og vedligeholdelsesomkostninger fra over 100 brugere af 12 forskellige traktormodeller i effektklassen 180-250 hestekræfter.

Testen medtager en række positive og negative erfaringer fra brugerne om de forskellige mærker, og samtidig kan du også se vedligeholdelsesomkostninger pr. time.

Stor spredning på vedligehold

»Formålet med Farmtesten har været at få undersøgt de reelle brugererfaringer med nyere traktorer i en specifik effektklasse for at finde ud af, om nyere traktorer koster mere, end vi regner med. Eller blot finde ud af hvad de koster, og hvilke skavanker de kan have,« fortæller Christian Rabølle, der sammen med Søren Geert-Jørgensen, begge maskinkonsulenter hos Gefion, er forfatter til Farmtesten.

Generelt viser Farmtesten stor spredning på omkostningerne på de 12 udvalgte traktormodeller/mærker.

»Vi fandt ud af, at der er stor spredning på omkostningerne, og at det ikke er usædvanligt med 40-50 kr. pr. time til vedligehold set over en femårig periode.«

»Ganske vist har nogle traktorer i Farmtesten et vedligehold på ned til syv kroner pr. time, men det er nye traktorer, omfattet af garantien med udgifter til nærmest kun et oliefilter. Når traktoren runder fem-seks år, begynder skavankerne at komme, og så får man et bedre billede af, hvad en traktormodel reelt koster i vedligehold,« påpeger Christian Rabølle.

Skavanker kommer frem

I Farmtesten er de mange brugere blevet spurgt, hvorvidt de køber samme traktor igen.

Ikke overraskende svarer mange, at de gerne køber samme model igen. Procentvis ligger tallet fra 60 til 100 pct. trods det, at visse brugere har oplevet havarier af forskelligt omfang.

Skiftet EGR-ventil, topstykke skiftet to gange, tandhjul i bagtøj skiftet på garanti, utæt slutdrev, defekt liftpumpe ved 5.000 timer, utætheder i køleren til aircondition-anlægget og svage foraksler. Jo, listen over ting man skal holde øje med er også taget med i Farmtesten, der på den måde giver et lille overblik over godt og ondt.

»Et endnu større datagrundlag ville gøre Farmtesten mere valid i forhold til de forskellige mærker. Men jeg håber, at Farmtesten kan være med til at minde landmændene om, at de skal huske at holde styr på omkostningerne. For de kan variere alt efter mærke og model. Og eksempelvis peger flere brugere i testen på svage foraksler på New Holland T7 og Case IH Puma, og det er jo værdifuld viden at have med, når man skal ud og købe nyere brugt traktor,« påpeger Christian Rabølle.

De 12 modeller i testen omfatter blandt andet John Deere 7530, John Deere 7730-7930, New Holland T7.200-T7.270, Fendt 716-724 og Valtra T182-T202.

Faktaboks

Farmtesten

  • Har indhentet data og interviewet over 100 brugere om deres erfaringer med nyere brugte traktorer fra 180 til 250 hestekræfter - samt indhentet oplysninger om omkostninger til vedligehold
  • Læs hele testen på www.seges.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle