Stress mangedobler risikoen for høstulykker

Jag og stress er den største brændsel til ulykkernes bål i høstperioden. God forberedelse og overblik er altafgørende, siger to eksperter.

Høsten er en pærevælling af travlhed, store maskiner og lange arbejdsdage for mange landmænd, og hvert år resulterer det i høstulykker, men du kan selv gøre meget for at undgå farlige situationer. Det bedste værn er ifølge Hans Thostrup, der er arbejdsmiljø- og teknikrådgiver hos LMO, at være godt forberedt.

Pas på stress

»Det er alfa og omega, at du har efterset og vedligeholdt dine maskiner, så de ikke bryder sammen midt på dagen, hvor du høster, så du får stress.

Det er vigtigt, at du har gjort det hele omkring høsten parat, så du ikke skal bekymre dig og stresse over det, når kornet bliver modent,« siger han og fortsætter:

»Stress er den største synder i forhold til ulykker i høsten. Når man høster, stiger blodtrykket, og får man oven i det ekstra travlt, fordi en maskine bryder sammen, så er man mere tilbøjelig til at lave overspringshandlinger efterfølgende. Sandheden er, at stress øger risikoen for ulykker med tre til fem gange, det er chokerende meget.«

Tag dig tid til tingene

Chefrådgiver hos Byggeri & Teknik I/S Flemming Hedegaard er enig. Han tilskynder, at man minder sig selv om ikke at lade sig stresse for let, om det så er i marken eller ude på vejene.

»Det er selvfølgelig mest vigtigt, at der er styr på spejle, lys, reflekser, bremser og alle andre lovmæssige ting, så grundlaget for sikker færdsel er til stede. Der hviler et kæmpe ansvar på personen i førersædet, for vi er store, tunge og fylder meget på vejene især. Men det er todelt, for man skal ikke lade sig stresse af, at der kører nogle rundt lige bag ved en, eller der opstår en lille kø, hvis der ikke er et ordenligt sted at holde ind,« siger han. Han mener desuden, at man med fordel kan placere sig sådan, at bilisterne ikke kan foretage farlige venstreoverhalinger, hvis man kører på mindre veje.

»Det er heller ikke forbudt med ekstra lys, det kan være en god ide med et roterblink helt ude på bagenden. Vi har efterhånden en masse tekniske hjælpemidler, der kan forbedre sikkerheden. Der kan være sikkerhedsmæssig og økonomisk fornuft i at få installeret et bakkamera,« siger han og fortæller, at man kan få udmærkede bakkameraer for 5.000 kr..

Hold øjenkontakt

Ude i markerne er der en huskeregel, der overstråler de andre. Hold øjenkontakt.

»Det er når man blander folk på jorden med de store maskiner, at det bliver farligt. Sørg for hele tiden at have øjenkontakt, og hvis du er på jorden, så gør dig synlig. Og sidder du i en af maskinerne, så hold spejlene rene så du kan se,« siger han.

Faktaboks

Hold maskiner i stand

  • Der kan være god økonomi i at holde maskinerne klar. 
  • Virker bremserne ikke perfekt på din kornvogn, slider du på traktorens bremser, og det kan resultere i regninger på 30.000 - 35.000 kr., selvom traktoren er ny.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle