Styrelse genåbner gamle sager om projektstøtte

Landmænd, som har fået projektstøtte for op til fem år siden, risikerer krav om tilbagebetaling for uforsætlige fejl. Styrelse genåbner 90 sager.

Det er helt urimeligt, at landmænd, som i god tro har søgt og fået godkendt projektstøtte til modernisering af stalde eller grøn teknologi, nu risikerer at skulle betale pengene tilbage, fordi Landbrugsstyrelsen har fundet fejl i ansøgningerne. Fejl, den vel at mærke har vurderet som uforsætlige.

Det mener både Landbrug & Fødevarer og en række konsulenter, som LandbrugsAvisen har talt med.

»Det bliver ragnarok«. »En træls sag for erhvervet«, lyder det bl.a fra rådgivere.

»Hvis der er tale om uagtsomhed, må der findes en mindelig løsning. Det handler om ordentlighed«, siger Allan K. Olesen, miljøchef i LandboNord.

»Et frygteligt roderi«

Reaktionerne kommer i kølvandet af, at Landbrugsstyrelsen vil genåbne op imod 90 gamle sager om projektstøtte, som landmænd har fået godkendt for op til fem år siden.

Det fremgår af en aktindsigt, som LandbrugsAvisen har fået.Det er Kammeradvokaten, der har pålagt styrelsen at genoptage sagerne, som styrelsen forlængst har godkendt. Det skete ud fra en vurdering af, at de fejl, der måtte være, var begået uden forsæt til snyd.

Allan Olesen, LandboNord, vurderer, at det især er sager tilbage fra 2014 og 2015, som nu bliver genåbnet. Netop i de år var ansøgningsprocessen og sagsbehandlingen genstand for kritik.

»Der kom nye regler om udbud og tilbud, og hverken styrelsen eller vi konsulenter var helt inde i det. Sagsbehandlingen var forskellig fra sag til sag og dét, der var acceptabelt den ene måned - f.eks. mundtligt indhentede tilbud - var det ikke den næste«.

»Det var et frygteligt roderi dengang. Derfor tror jeg, der er tale om uagtsomhed i mange af sagerne - også i dem, der nu bliver overgivet til politiet«.

Svig skal straffes

Allan K. Olesen og andre konsulenter understreger alle, at de er med på, at regulær svig af lidt for kreative landmænd og konsulenter skal straffes. Alt andet vil være at gøre nar ad det store flertal af ordentlige og ærlige landmænd og konsulenter, hvoraf mange har fået afslag på projektstøtte.

»Der skal være retfærdighed til«, siger chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen, Centrovice.

»Landmanden kan ikke gøre for, hvis en tilbudsgiver har angivet forkert CVR.«

Ønsker afklaring

Under alle omstændigheder er der et stort behov for, at landmændene kan få klarhed om deres situation og få sat punktum, siger projektkonsulent Ellen Friche Nielsen, AgriNord.

»Det her skaber en enorm bekymring. Det er ikke rimeligt, at landmænd, som ikke ved af at have gjort noget forkert, skal føle sig mistænkeliggjort«.

Landbrug & Fødevarer opfordrer også til klar skelnen mellem sager om regulær svig og uforsætlighed.

»Det her hænger over landmændene som en mørk sky. De synes, de har gjort det, de skal men føler sig hængt ud. De sager må afsluttes hurtigst muligt,« siger Chr. Lund, formand for L&F Kvæg.

Faktaboks

Hænger som en mørk sky

  • I L&F håber kvægformand Christian Lund, at sagerne kan finde en hurtig afslutning.
  • »Der er landmænd, der synes, de har gjort det, de skal, som nu går og frygter det værste. De mangler pengene og oplever det dybt belastende at være hængt ud«.
  • Chr. Lund og direktør Morten Høyer, L&F, opfordrer samtidig til klar skelnen mellem uagtsomhed og bevidst snyd. 
  • Landbrugsstyrelsen har anmeldt i alt 55 sager og genåbner 90.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle