Svenske landmænd puljer kornet

Svenske landmænd kan tilmelde sig en puljeaftale for korn, hvor alle tilmeldte får samme afregning pr. hkg efter sæsonen.

En stor del af det svenske korn bliver solgt til grovvaren før høst, uden at landmanden kender prisen.

Det ligner lidt den måde, man i Danmark tegner kontrakter på græsfrø: Selskabet sælger varen så godt som muligt, og alle dem, der har avlet samme frøsort, får samme pris pr. kg, efter at selskabet har fået sin del. Omtrent sådan fungerer det svenske grovvareselskab Lanmännen Lantbruks såkaldte puljeaftaler for korn.

Der findes puljer for alle kornarter og typer såvel som for raps, og der er forskellige puljer, alt efter om man leverer før eller efter 12. oktober. For at være med skal man tilmelde sig puljen senest 31. maj. Derefter sørger grovvareselskabet angiveligt for at handle kornet til den bedst mulige pris.

30 dage efter, man har leveret kornet, får man en acontopris, men først når sæsonen er omme, regnes den endelige pris for hver pulje ud. Det betyder, at man i nogle tilfælde er fremme ved 31. marts, før alle penge er sat ind på kontoen.

Ifølge Lantmännen Lantbruk er puljepriser en god ordning for de landmænd, der ikke selv vil spille på kornmarkedet. Altså til dem som vil overlade handlen til handelsfolk, der har gode forudsætninger for at sælge på de rette tidspunkter, fordi de har erfaring med markedet.

Ordningen indebærer ikke præcise regler for, hvor stor en procentdel af det kornet indbringer, der skal ende i landmændenes lommer. Dermed kan man ikke se selskabet nærmere i kortene.

"Det er et spørgsmål om tillid," siger Mikael Jeppsson, der er kornchef hos Lantmännen Lantbruk - og tilføjer:

"Hvis vi ikke er konkurrencedygtige, vil de ikke handle med os igen."

Dermed mener han, at selskabet er presset til at afregne så godt som muligt.

Udbredt ordning

Ordningen med puljepriser er helt almindelig i Sverige men har faktisk været lidt i aftagende.

Ifølge Mikael Jeppsson afregner Lantmännen Lantbruk cirka halvdelen af det korn, de køber fra høst til 15. oktober til puljepris. Efter denne dato afregner de cirka 15 procent af kornet til puljepris, mens resten handles til spotpris - den aktuelle dagspris - eller til terminspris.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle